НАНУ продовжила дію цільової програми співпраці з ЦЕРН і ОІЯД ще на 2 роки

NANПрезидія Національної академії наук України схвалила постанову про продовження на 2014-2015 роки терміну виконання цілісної програми співробітництва НАН України з Європейським центром ядерних досліджень (ЦЕРН) та Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (ОІЯД) «Перспективні фундаментальні дослідження з фізики високих енергій та ядерної фізики».

Попередня цільова програма, яка реалізовувалася у 2012-2013 роках, засвідчила ефективність співробітництва між НАН України, ЦЕРН і ОІЯД. Програма успішно виконується провідними установами НАН України, які тісно співпрацюють з ЦЕРН та ОІЯД і мають суттєві досягнення в дослідженнях з фізики високих енергій та ядерної фізики.

Завдяки програмі, українські фахівці мають можливість брати участь у підготовці, виконанні та обробці результатів фізичних експериментів ЦЕРН та ОІЯД. Одним з останніх важливих відкриттів, до якого певною мірою причетні українські вчені, є бозон Хіггса. Також вагомий внесок українських фахівців у створення детекторів Великого адронного колайдера та участі науковців Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» у обробці результатів експериментів колаборації CMS з використанням сучасних комп’ютерних технологій.

Особливо слід відзначити роботу Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України з удосконалення програми обробки результатів експериментів на детекторі ALICE, що дозволили досягти узгодження з даними, отриманими на інших детекторах, а також ДНУ «Науково-технічний комплекс «Інститут монокристалів НАН України» зі створення унікальних детекторів частинок для експериментів ЦЕРН та ОІЯД.

Враховуючи значний внесок українських вчених у проведенні досліджень ЦЕРНом та ОІЯД, а також можливість програмної підтримки в Україні наукового пошуку в галузі фізики високих енергій та ядерної фізик, прийнято рішення таку співпрацю продовжити.

Оновлену концепцію програми до кінця місяця  буде подано на розгляд Президії НАН України. Після цього буде оголошено конкурс проектів зазначеної програми.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

«Шелл» та Харківський національний уніве…

26-10-2015 Олена - avatar Олена

«Шелл» та Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна презентували проекти партнерства

20 жовтня 2015 року у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна були представлені результати співпраці університету з компанією «Шелл» у сфері вищої освіти, наукових досліджень і стажування. Під час заходу...

Італійські науковці створюють роботів з …

21-01-2016 Олена - avatar Олена

Італійські науковці створюють роботів з біоматеріалів

Вчені Італійського інституту технологій (ІІТ) розробляють матеріали, які дозволять роботам розкладатися на безпечні для навколишнього середовища біоречовини в кінці терміну експлуатації, повідомляє інтернет-портал Popular Science. Більшість роботів зроблені з пластика і...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

14-11-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 11.11.-14.11.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...