НА­НО-2013 пе­ре­тво­ри­ла ук­раїнські Кар­па­ти в на­уко­вий центр Євро­пи

zasidannya v Bukoveli       У Буковелі (Івано-Франківська обл.) в рамках виконання проекту «Нанотвінінг» Сьомої рамкової програми Європейської Комісії відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Нанотехнології та наноматеріали» (НAНО-2013). Її організували Інститут фізики НАН України, Тартуський університет (Естонія), European Profiles A.E. (Греція), Туринський університет (Італія), Університет П’єра та Марії Кюрі (Франція). Перші три дні цього широкомасштабного заходу були проведені у формі міжнародної літньої школи «Нанотехнології: від фундаментальних досліджень до прикладних застосувань» — для молодих учених, а наступні чотири дні реалізовані у форматі міжнародної конференції НАНО-2013.

     Міжнародна літня школа, яка, до речі, проводилася вже другий рік поспіль, на кілька днів перетворила українські Карпати у справжній науковий центр Європи. Вона надала можливість молодим дослідникам із різних країн світу відвідати лекції та круглі столи, що були сфокусовані на перспективи розвитку нанонауки і нанотехнологій, та сприяла науковій дискусії між дослідниками з різних суміжних галузей нанонауки. Всесвітньо визнані експерти з університетів і дослідницьких інститутів поділилися своїми знаннями та досвідом.

     Зазначимо, що учасники 2-ї Міжнародної літньої школи обирались на конкурсній основі — було надано 30 грантів для молодих учених (віком до 36 років). А всього в її роботі взяли участь понад 50 молодих науковців, деякі з них делеговані партнерами Інституту фізики за проектом «Нанотвінінг» та приїхали з Італії, Франції, Греції, Естонії. Кожен робочий день літньої школи був присвячений одному з її тематичних напрямів: зранку читалися лекції, о другій половині дня — доповіді молодих учених та їх обговорення з лекторами й іншими учасниками школи.

     Упродовж роботи міжнародної школи був оголошений конкурс серед молодих науковців на найкращу доповідь. До складу журі входили лектори школи з Польщі, Естонії, Франції, Росії, Італії, України, Англії. Усі вони відзначили дуже високий рівень підготовки молодих учених та актуальність їхніх досліджень. За підсумками оцінювання, 1-ше місце зайняв Луі Каілард з Університету П’єра та Марії Кюрі (Франція), 2-ге — Сара Краванзола (Італія), 3-тє — Михайло Ворохта з Карлового університету (Чехія), 4-те місце посіла Анна Риндер з Інституту фізики НАН України.

     Організаційний комітет конференції НАНО-2013 отримав більш ніж 420 заявок від науковців із понад 20 країн світу. Географія учасників з України покрила фактично всю територію нашої держави, серед яких чимало представників провідних науково-дослідних інститутів та вищих навчальних закладів України та Європи. Конференція зібрала науковців, котрі працюють у галузі нанотехнологій та наноматеріалів, а також у сферах, що знаходяться на стику наукових напрямів. Під час зібрання було заслухано пленарні та усні секційні доповіді, відбулося представлення та огляд стендових доповідей.

     Перший день цього міжнародного наукового форуму йшов у форматі відеоконференції з он-лайн трансляцією в більш, ніж 12 країн світу. У ході конференції було також організовано он-лайн відеопрезентацію книги видавництва Springer з матеріалами минулорічної літньої школи.

     У день відкриття НАНО-2013 відбулася прес-конференція, присвячена 95-річниці заснування Національної академії наук України та перспективам співпраці з Європейською науковою спільнотою. На запитання журналістів відповідали провідні науковці та експерти з нанотехнологій з України, Естонії, Італії, Франції, Англії та Росії. Йшлося про майбутній розвиток нанотехнологій у різних країнах світу та перспективи впровадження їхнього досвіду в Україні. Особливу увагу науковці приділили графену та сферам його практичного застосування.

     Організатори восьмиденного зібрання науковців подбали і про культурну програму форуму. Учасникам літньої школи запропонували пішохідну екскурсію на гору Довгу та на полонину, де виробляють бринзу. Це дало змогу не лише ознайомитися з гуцульськими традиціями, а й поспілкуватися в неофіційній обстановці, яка зазвичай сприяє налагодженню дружніх відносин між молодими дослідниками з різних країн світу.

     Під час проведення конференції було організовано і святковий вечір (Welcome party) у гуцульських традиціях за участю колективу народних музиків. Українські хороводи разом водили французи, поляки, українці, італійці, естонці, росіяни та білоруси. А в останній день зібрання науковців зустрів стародавній Львів, історичний центр якого внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

     Міжнародна науково-практична конференція «Нанотехнології та наноматеріали» має всі шанси стати традиційною для українських Карпат, адже стимулює плідні наукові дискусії між дослідниками з різних дисциплін і країн та є яскравим прикладом співпраці науковців України з Європейським науковим співтовариством.

Джерело:http://www1.nas.gov.ua

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Уряд Москви обговорить питання організац…

23-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Уряд Москви і Мінекономрозвитку РФ пропонують організувати в столиці щорічний міжнародний форум інноваційного розвитку, випливає з матеріалів до засідання уряду РФ, яке відбулося 22 березня п.р.

У ДНУ ім. О. Гончара пройшли І Всеукраїн…

24-04-2014 Anna - avatar Anna

У Дніпропетровському національному університеті імені О. Гончара пройшли Перші Всеукраїнські Наддніпрянські наукові читання «Актуальні проблеми історії, археології та етнології для студентів, аспірантів та молодих учених». Учасниками заходу стали представники п’ятнадцяти наукових...

Прем’єр-міністр України високо оцінив ро…

19-03-2012 Светлана - avatar Светлана

28 березня 2012 року Голова ДКА України Ю.С. Алексєєв на засіданні Кабінету Міністрів України звітував про виконання Державної програми розвитку внутрішнього виробництва.