Поглиблення українсько-китайської співпраці в галузі впровадження мікропризмових елементів і структур

Ukraine China cooperation microprisms

Восени 2015 року відбулася низка зустрічей фахівців Інституту проблем реєстрації інформації (ІПРІ) НАН України з китайськими партнерами. Сторони взяли участь у перемовинах і підписали угоду про наукове та виробниче співробітництво в галузі впровадження мікропризмових елементів і структур для діагностування й лікування косоокості.

ІПРІ НАН України має досвід тривалих і плідних наукових зв’язків у галузі функціональної оптоелектроніки, ретросвітлоповертачів та френелівських мікропризмових структур із Чжецзяньським технологічним університетом (м. Ханчжоу, провінція Чжецзянь, КНР). Учені регулярно обмінюються результатами наукових досліджень і шукають шляхи подальшої співпраці. Останнім часом китайська сторона виявляла особливу зацікавленість високотехнологічною розробкою українських фахівців – мікропризмовими елементами та структурами, призначеними для діагностування і лікування косоокості.

На запрошення китайських партнерів група вчених ІПРІ НАН України на чолі з директором установи – академіком В.В. Петровим – взяла участь у перемовинах. А згодом українські вчені надали практичну допомогу китайським колегам у впровадженні технології й організації виробництва сферопризматичних окулярів для лікування косоокості.

Представники ІПРІ НАН України та Чжецзяньського технологічного університету підписали угоду про розгортання в Центрі високих технологій вказаної провінції – в м. Йіву (Yiwu), яке є одним із найбільших інноваційних центрів КНР та офіційно визначене як початок так званого «Великого шовкового шляху», – виробництва мікропризмових окулярів для лікування косоокості.

Згідно з положеннями угоди на етапах освоєння виробництва його високотехнологічна частина, яка потребує унікального обладнання (зокрема, алмазного інструменту, мікропризмових металевих штампів із оптичною якістю поверхні, полімерних мікропризмових елементів), здійснюватиметься в українській науковій установі, а виготовлення сферопризматичних лінз та окулярів за рецептами лікарів – у КНР.

У Центрі високих технологій провінції Чжецзянь в м. Йіву для розгортання виробництва виділено й обладнано гермозонами необхідні виробничі приміщення та придбано унікальне технологічне обладнання. Науковці ІПРІ НАН України здійснили налаштування останнього та провели навчання китайського персоналу. На виробництві вже виготовлено експериментальну партію комбінованих сферопризматичних лінз. Дільницю з виготовлення комбінованих лінз відвідав мер м. Йіву, який приділяє велику увагу впровадженню новітніх технологій у своєму місті.

Також у центральному шпиталі м. Йіву відбулася нарада за участю керівництва медичної галузі, на якій було досягнуто домовленості щодо організації консультацій і навчання китайських офтальмологів українськими фахівцями.

За вагомий внесок у розвиток науки в провінції Чженцзянь уряд регіону відзначив академіка В.В. Петрова премією «Дружба Західного озера». Це – найвища нагорода провінції для іноземних спеціалістів: щороку її удостоюються 24 зарубіжні фахівці.

Надалі сторони запланували надання українськими вченими технічної допомоги та здійснення ними навчання китайського технічного персоналу. Також передбачається навчання й консультування китайських офтальмологів співавторами розробки – фахівцями кафедри офтальмології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Я. Шупика і Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока».

За інформацією ІПРІ НАН України

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Наукова стаття вченого-фізика СумДУ опуб…

02-07-2015 Anna - avatar Anna

Наукова стаття вченого-фізика СумДУ опублікована у найбільш рейтинговому фізичному журналі світу

Стаття старшого викладача кафедри загальної та теоретичної фізики Сумського державного університету Сергія Денисова увійшла до найбільш рейтингового фізичного журналу світу «Reviews of Modern Physics». За роки незалежності України це п’ята...

Прес-конференція Міністра освіти і науки…

19-03-2015 Anna - avatar Anna

Прес-конференція Міністра освіти і науки України Сергія Квіта та Комісара ЄС з питань науки і інновацій Карлоса Моедаса

20 березня 2015 року відбудеться прес-конференція Міністра освіти і науки України Сергія Квіта, Комісара ЄС з питань науки і інновацій Карлоса Моедаса з нагоди підписання Угоди між Україною і Європейським...

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

14-06-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 12-14.06.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...