Віце-президент НАН України академік В.Г. Кошечко взяв участь в урочистостях із нагоди 70-річчя НАН Азербайджану

NANU Azerbajzan9-10 листопада 2015 року віце-президент НАН України академік В.Г. Кошечко відвідав Азербайджан і взяв участь в урочистостях з нагоди відзначення 70-річного ювілею Національної академії наук Азербайджану.

НАН Азербайджану було створено в 1945 р. (як Академію наук Азербайджанської РСР) на базі Азербайджанського філіалу АН СРСР, заснованого 1935 року. Свою нинішню назву установа отримала в 2003 р. В Академії діють 7 відділень – фізико-математичних і технічних, хімічних, медичних та біологічних наук, наук про Землю, гуманітарних та суспільних наук. У підпорядкуванні НАН Азербайджану перебуває близько 40 наукових установ.

9 листопада 2015 року відбулося урочисте засідання Загальних зборів, присвячене ювілею НАН Азербайджану. Привітав учених президент країни – Ільхам Гейдарович Алієв. У своєму виступі він поділився з присутніми власним баченням ролі науки в державі та виокремив основні принципи її розвитку. І.Г Алієв наголосив на тому, що НАН Азербайджану здійснила вагомий внесок у зміцнення інтелектуального потенціалу країни й нині відіграє активну роль у розвитку республіки. Президент нагадав, що в 1992 році тодішня влада Азербайджану висунула пропозицію щодо ліквідації Академії, однак, на щастя, цього не сталося й нині азербайджанській науці приділяється велика увага, а наукову сферу визнано однією із пріоритетних для країни. Глава держави відзначив, що подальший розвиток країни мають визначати промисловість і сільське господарство.

Варто зауважити, що в структурі ВВП Азербайджану спостерігається стійке зменшення частки нафтогазової сировини (наразі – від 90% до 30%). Президент закликав учених докласти зусиль для подальшого зниження цього показника, аби країна не залежала від цін на нафту й газ на міжнародних ринках. На даний час у республіці створюється й нова галузь – космічна, зокрема, готується запуск вже третього азербайджанського супутника.

Президент І.Г. Алієв підкреслив, що майбутнє Азербайджану безпосередньо пов’язане з рівнем наукового потенціалу, адже на даному історичному етапі лише країни, які володіють новими технологіями, можуть краще відстоювати свої інтереси у світовому масштабі.

У рамках свого візиту академік В.Г. Кошечко також відвідав три установи НАН Азербайджану – Інститут полімерних матеріалів, Інститут нафтохімічних процесів, Інститут неорганічної хімії та каталізу. За підсумками зустрічей із азербайджанськими колегами академік В.Г. Кошечко відзначив відчутну підтримку НАН Азербайджану з боку держави. Він, зокрема, зауважив, що в республіці була ухвалена та нині реалізується національна стратегія та державна програма з розвитку науки. Суттєво оновлено матеріально-технічну базу установ Академії, значно збільшено обсяги заробітної платні та підвищено престиж учених. З огляду на кадрові проблеми, які постали перед НАН Азербайджану, президент І.Г. Алієв підписав розпорядження «Про фінансування навчання в докторантурі молодих вчених Національної академії наук у наукових центрах Європи». Також виконується рішення керівництва країни щодо спорудження для науковців житлового комплексу «Science City». З метою інтенсифікації інноваційного розвитку у країні активно створюються технопарки, одним із найбільших серед них є хімічний промисловий парк, до складу якого входять і підприємства нафтовидобувної та нафтопереробної галузей.

Зважаючи на це, прикро констатувати, що політичне керівництво України недалекоглядно ставить під сумнів важливість науки для інноваційного розвитку національної економіки нашої держави, безпідставно звинувачує установи НАН України у марнуванні бюджетних коштів і висловлює заяви, подібні до тих, які лунали на адресу НАН Азербайджану на початку 1990-х рр.

За словами віце-президента НАН України академіка В.Г. Кошечка, Азербайджан надзвичайно активно розвивається і нашим двом країнам необхідно поглиблювати співпрацю в різних сферах – зокрема в науковій. Вчені НАН Азербайджану зацікавлені в розширенні співробітництва з українськими колегами – як на рівні Академії, так і на рівні окремих установ. У відвіданих академіком В.Г. Кошечком інститутів НАН Азербайджану було досягнуто домовленості про укладення рамкових угод із низкою інститутів НАН України.

А президент НАН Азербайджану академік Акіф Ага Мехті оглу Алізаде під час зустрічі з українським гостем піднімав питання щодо переукладення угоди про співпрацю з НАН України, оскільки її термін невдовзі спливає.

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Міжнародні програми Японського фонду на …

22-11-2013 Anna - avatar Anna

Японський фонд (The Japan Foundation) оголошує конкурс наукових програм на 2014 -2015 рр. З детальною інформацією щодо змісту програм, а також термінів та процедури подачі документів можна ознайомитися на офіційній...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

02-06-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 29.05.-02.06.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Кластеризація міжнародних проектів для п…

24-03-2015 Anna - avatar Anna

Кластеризація міжнародних проектів для підвищення ефективності їх реалізації

Досвід участі НАН України у виконанні науково-технічних проектів Сьомої рамкової програми ЄС за напрямом «Нанонауки, нанотехнології, матеріали та нові промислові технології». 10 березня 2015 р. в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона...