Відбулися заходи до Всесвітнього дня науки на Київщині

DN KyivOblЗ метою популяризації ролі наукових досліджень та професії науковця 10 листопада 2014 року для учнів Києво-Святошинського району на базі Новосілківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Київської області було організовано цикл наукових лекцій та круглих столів. Захід було проведено за сприяння Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді».

З великою радістю до учнів завітали науковці: Карпус Віктор Іванович, Дегодюк Едуард Григорович, Шевчук Марія Олександрівна, Громова Олена Петрівна, Ребенко Віктор Іванович.

Захід розпочався з круглого столу «Роль самоосвіти в розвитку особистості та наукового світогляду людини» за участю В.І.Карпуса. Незважаючи на свої 90 років Віктор Іванович проводить цікаві лекції, на які збираються великі аудиторії не тільки в Україні, а і в ФРН, Республіці Польща та Французької Республіки. «Ставити собі цілі і досягати їх, удосконалювати себе і вчитися треба безперервно все життя» - таку мудру пораду дав дітям Віктор Іванович.

Цікава лекція на тему «Екологія в сучасному суспільстві» чекала на дітей від доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка Європейської академії природничих наук Е.Г.Дегодюка. Особливу увагу в своїй лекції вчений приділив значенню збалансованого природокористування в сучасному суспільстві та проблемі відновлення природних ресурсів. Едуард Григорович є автором багатьох цікавих способів виготовлення збалансованих органічних добрив, підвищення продуктивності рослин за допомогою біологічно активних компонентів, органо-мінеральних біоактивних добрив нового покоління та способів переробки відходів промислового виробництва. Він розробив цікаву концепцію відновлення малих річок. «На сучасному етапі розвитку суспільства лише наука може дати виробництву такі технології, які будуть одночасно і ефективними, і безпечними для довкілля» - такі висновки зробили учасники лекції.

Кандидат біологічних наук Шевчук Марія Олександрівна провела лекцію на тему «Напрями наукових досліджень в галузі декоративного рослинництва». Лектор ознайомила дітей з історичними аспектами розвитку садово-паркового господарства, розкрила інноваційні підходи до охорони парків та лісів в контексті кліматичних змін. Також Марія Олександрівна дала дітям поради по підготовці наукових робіт, адже свою наукову кар’єру вона розпочала саме в Малій академії наук.

Цікаву лекцію "Весільні обряди різних регіонів України» підготувала науковий співробітник Національного музею народної архітектури та побуту України О.П.Громова. Олена Петрівна наголосила на тому, що з давніх часів народні традиції розглядались як моральні нормативи та закони, дотримуючись яких, людина і суспільство набувають гармонію і порядок. Надзвичайну зацікавленість та емоційне піднесення у дітей викликали народні ігри, які Олена Петрівна провела з дітьми в процесі лекції. Кандидат технічних наук В.І.Ребенко провів лекцію на тему «Сучасний стан та перспективи розвитку технічних наук в Україні». Науковець розповів про розробки підвищення надійності та ефективності роботи машин для сільського господарства та промисловості, технології удосконалення існуючих машин, значення розробки сучасних енергозберігаючих технологій. Захід відбувся в теплій і дружній атмосфері. Кількість учнів, які відвідали Цикл лекцій та круглих столів відвідали понад 150 учнів.

За інформацією департаменту освіти і науки Київської ОДА

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

September 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Розпочала роботу Рада з питань науково-т…

23-04-2014 Anna - avatar Anna

В Україні розпочинає діяти Рада з питань науково-технічного розвитку. Її склад погоджено Президентом Національної академії наук України Борисом Патоном. Забезпечувати ж роботу Ради буде Держінформнауки – про це поінформував голова...

Сильні університети для сильної Європи

09-06-2015 Anna - avatar Anna

Сильні університети для сильної Європи

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація ректорів польських ВНЗ. Результатом обговорення перспектив розвитку співпраці ВНЗ Республіки Польща та України стало підписання Угоди про співробітництво між ДНУ та Сілезьким...

Найбільші наукові досягнення 2013 року з…

23-12-2013 Anna - avatar Anna

Найбільші наукові досягнення 2013 року за версією «Science»

Один з найавторитетніших наукових журналів світу - Science, - підбив підсумки 2013 року, що минає. Щороку журнал вибирає десять найбільш значущих світових наукових досягнень, і, крім того, намагається передбачити прориви...