Професор тернопільського ВНЗ запропонував три унікальні розробки для зменшення споживання російського газу

Fedorejko-VПрофесор Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, доктор технічних наук, академік Академії економічних наук України Валерій Федорейко розробив три високоефективні системи генерації теплової енергії на паливі біологічного походження та різноманітних відходах, зокрема, й з важкокоутилізаційними властивостями.

Наразі готові до реалізації проекти не мають аналогів у світі, пише НОВА ТГ.

Будучи одним із засновників Енергетичного науково-виробничого консорціуму, який ставить за мету замістити традиційні види палива на відновлювальні матеріали місцевого походження, Валерій Федорейко розробив біотеплогенератор, який працює на всіх видах твердого біопалива та їх відходах.

Як зазначає науковець, такі пристрої потужністю від 0,1 до 4 МВт можна використовувати для генерації теплової енергії у системах опалення та на елеваторах для сушіння зерна. Так, біотеплогенератор потужністю 3 мВт дозволить заощадити до 300 тис. кубометрів газу в сезон на сушінні зерна. Наразі в Україні реалізовано чотири таких проекти - у Тернопільській, Київській та Чернігівській областях.

Завідувач кафедрою машинознавства та комп’ютерної інженерії ТНПУ також розробив піролізер-утилізатор, призначений для генерації теплової енергії та екологічно чистої утилізації важколіквідних полімерних (пластикова тара) та гумових (автомобільні шини) відходів.

Виробничий зразок потужністю 0,5 МВт пройшов успішні виробничі випробування у різноманітних системах генерації теплової енергії - для опалення, сушіння зерна, виробництва електроенергії. Наразі розроблені генератори-утилізатори потужністю 0,5-1МВт, а також створюється зразок потужністю 4 МВт для НВО “Енергоощадні технології”.

Практично всі існуючі у природі відходи, що мають горючі властивості, можуть використовуватися як паливо у таких пристроях, зауважує Валерій Федорейко.

«Все, що місто вивозить на смітники, може принести користь, причому 1 кг сміття дорівнює 2-3 кВт-год енергії, - пояснює науковець. - При цьому чітко відрегульована температура горіння унеможливлює будь-які викиди в атмосферу і забруднення довкілля».

До винаходів Валерія Федорейка належить також біотеплогенератор з термоелектричним блоком, призначений для виробництва теплової та електричної енергії для систем розподіленої енергетики, у тому числі і для військових цілей.

Ця розробка з функцією дешевого і безшумного генерування електроенергії може використовуватися у місцевості без центрального електропостачання для освітлення території, підзарядки телекомунікаційних систем - мобільних телефонів, рацій, планшетів. Нині проект пройшов тестові випробування і готується до презентації на міжнародній виставці з енергоефективності.

Енергетичний науково-виробничий консорціум, в рамках якого науково-дослідна лабораторія “Енергетичний менеджмент” ТНПУ, науково-виробниче об’єднання “Енергоощадні технології” та підприємство “Українські технологічні системи” започаткували низку проектів, спрямованих на заміщення традиційних видів палива на відновлювальні джерела енергії місцевого походження, був створений у Тернополі у 2014 році.

Вже у 2015 році Валерій Федорейко виступив з ініціативою провести повний енергоаудит Тернопільської області для визначення структури енергоспоживання.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Міністерство освіти і науки пропонує Нац…

26-06-2014 Anna - avatar Anna

З такою пропозицією Міністр освіти і науки Сергій Квіт звернувся до Президента Національної академії наук України, академіка Бориса Патона. Як зазначається у листі Міністра на адресу Президента НАН України, Міжвідомча робоча...

Володимир Семиноженко зустрівся із члена…

04-11-2013 Anna - avatar Anna

Володимир Семиноженко зустрівся із членами Ради молодих вчених при Держінформнауки

      Наукова молодь – це стратегічний ресурс розвитку України, бо саме молодь здатна до самовдосконалення та саморозвитку. Тому з точки зору довгострокової перспективи розвитку країни абсолютно логічно робити ставку саме...

Рынок смартфонов постепенно приближается…

16-10-2013 director - avatar director

Аналитики с начала года предупреждают о том, что рынок смартфонов постепенно приближается к точке насыщения, после которого начнется долгий и медленный спад. Раньше всего тенденция проявится на рынках с высокой...