ТОП-5 трендів у енергетичній сфері 2016 року за версією FORTUNE

Trend 5

Минулий рік був повен значними подіями у енергетичній сфері: падіння цін на нафту, масове закриття вугільних заводів у США та країнах ЄС, проведення Паризької конференції з питань клімату та її подальші угоди, розвиток сонячної енергетики та інше.

Від 2016 року експерти очікують не менш важливих подій. Аналітики американського видання FORTUNE пропонують до розгляду ТОП-5 трендів у енергетичній сфері, за якими варто слідкувати у поточному році.

Нафтова галузь встановлюватиме нові цінові антирекорди

Ціна на нафту північноморської марки Brent на торгах 15 січня 2016 року впала нижче позначки в $ 29 за барель, про це свідчать дані торгів. Настільки низька ціна на Brent востаннє була зафіксована 6 лютого 2004 року. Ціни на нафту настільки стрімко падають з кінця 2015 року, а позначку в $ 30 Brent пробила 13 січня.

Аналітики FORTUNE очікують подальше падіння нафтовидобувної галузі. Чинників на сьогоднішній день існує чимало, серед який в першу чергу виділяють падіння попиту з боку Китаю і останні кліматичні угоди в Парижі, які передбачають значне скорочення з боку країн своєї залежності від викопних видів палива.

Варто зазначити, що за різними підрахунками падіння нафтової галузі призвело до скорочення у цій сфері більше 200 000 працівників глобально. Нагадаємо, це одна з причин, чому в США минулого року кількість працівників «сонячної» сфери вперше перевищила нафтову промисловість.

Черговий підйом сонячної енергетики

Галузь сонячної енергетики продовжує встановлювати рекорд за рекордом.

Не так давно дослідницька компанія Mercom Capital Group прогнозувала, що у 2016 році ринок сонячної енергетики зросте на 13%. Так, аналітики зазначають, що 2016 буде ще одним роком зростання для сонячної енергетики, хоча й найповільнішим за останні 10 років. А потужність сонячних установок в усьому світі додатково зросте на 64,7 ГВт.

При цьому експерти очікують чимале зростання цієї галузі у США – Штати проводитимуть активну «сонячну» політику з метою випередження Японії та виходу на друге місце в світі по кількості та потужності сонячних установок.

Аналітики FORTUNE вважають, що головним рушієм розвитку сонячної енергетики США стане поновлення податкових пільг у цій сфері.

Також увесь світ зараз спостерігає за розвитком сонячної галузі в Китаї та Індії. Остання, приміром, відкрито заявляє про своє бажання стати лідером «сонячного ринку».

Поступове «згасання» вугільної промисловості в США і країнах ЄС. При цьому експерти підкреслюють, що в Індії вугільну галузь навпаки очікує підйом.

Чи не найбільше під час домовленостей у Парижі звертали увагу на зменшення використання вугілля – основного забруднювача атмосфери. Навіть Китай погодився прийняти такі умови, звертаючи увагу на останній рекордний рівень забруднення повітря у Пекіні. Як відомо, влада Китаю за 2015 рік закрила близько 17 тис. підприємств, які, як з'ясувалося в ході перевірок, регулярно перевищували максимально допустимий рівень викидів шкідливих речовин в атмосферу.

Цікаво, що на сьогоднішній день саме Індія вважається найбільшим «вугільним забруднювачем» атмосфери. Проте країна не планує відмовлятися від вугілля. Навпаки, тут продовжують будувати нові вугільні заводи. Урядовці Індії пояснюють, що зі зростанням економіки країни її потреби як у вугільній, так і в сонячній енергії зростають.

Поступова активізація та повернення довіри до атомної енергетики

Після катастрофи на одній з АЕС в Японії в 2011 році, по всьому світу прокотилася хвиля протестів проти використання енергії атому. Однак останнім часом Японія, США та ряд європейських країн переглянули своє відношення до атомної енергетики на користь її використання.

Технологія виробництва електроенергії на АЕС є унікальною, оскільки вона забезпечує велику кількість енергії цілодобово і не утворює при цьому викидів вуглецю. Екологи все частіше підтримують атомну галузь виключно з цієї причини.

А під час кліматичної конференції у Парижі дев'ять країн, у тому числі Індія і Туреччина, заявили, що боротимуться з глобальним потеплінням у тому числі за рахунок атому.

Розвиток технологій акумулювання електроенергії

Різноманітні акумулятори у 2016 році будуть використовувати ще більш активно у електромобілях (кількість яких щороку зростає) та на «зелених» електростанціях. Однак, небезпечні для екології літій-іонній акумулятори, як і раніше, займатимуть найбільшу частку ринку зберігання енергії. Причина у дешевизні таких батарей.

Зазначається, що найбільші виробники електромобілів, приміром Nissan або Tesla, для зниження загальної вартості своїх авто використовують дешеві та неекологічні батареї. Те саме відбувається і у приватному секторі встановлення сонячних батарей.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

На Львівщині заснували новий англомовний…

13-02-2015 Anna - avatar Anna

На Львівщині заснували новий англомовний науково-технічний журнал «Mathematical Modeling and Computing»

Днями побачив світ перший номер англомовного науково-технічного журналу «Mathematical Modeling and Computing» («Математичне моделювання та інформаційні технології»). Нове видання народилося завдяки спільним зусиллям науковців Національного університету «Львівська політехніка» та Центру...

Податковій доручено з 1 січня 2013 р. за…

11-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ Державній податковій службі доручено забезпечити з 1 січня 2013 р. запровадження електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків». Подібне передбачено розпорядженням Кабінету Міністрів від...

Бізнес і університети: новий етап співро…

17-02-2015 Anna - avatar Anna

Бізнес і університети: новий етап співробітництва у 2015 році

17 лютого 2015 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася прес-конференція «Бізнес і університети: новий етап співробітництва у 2015», організована Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки МОН з...