Кліматичний саміт в Парижі: підсумки першого тижня

Paris sammit

Перший тиждень Конференції ООН зі зміни клімату в Парижі «закінчився чернеткою» угоди на 46 сторінок, яку мають затвердити вже до кінця поточного тижня. У документі зафіксовано понад 500 редакторських дужок, що позначають моменти, за якими країни так і не досягли угоди, повідомляє Greenpeace.org.

До основних пунктів домовленостей віднесли наступні:

100% відновлюваної енергетики

Вперше учасники переговорів такого рівня заявляють, що світ без викопного палива не просто можливий, але й реально досяжний до 2050 року. Наразі амбітну мету щодо 100% переходу на ВДЕ поставили перед собою лише вісім країн зі 195.

«Нам необхідна зелена революція. Ця революція повинна бути глобальною і справедливою», - заявив прем'єр-міністр Швеції.

Цікаво, що в цьому році бізнес як ніколи активно підтримує повну відмову від використання викопного палива. Приміром, засновник корпорації Microsoft Білл Гейтс оголосив під час конференції ООН про створення найбільшого у світі фонду з дослідження і розвитку чистої енергетики, до якого вже офіційно приєдналися засновники Facebook, Amazon, Virgin та Alibaba Group. Крім того, компанії Google та Apple також усіляко висловлюють прихильність до розвитку «зеленої» енергетики.

2 градуси Цельсія

На переговорах у Парижі найчастіше звучить цифра 2 градуси Цельсія. На думку багатьох сторін, саме в таких рамках ми повинні утримати зростання середньої температури на планеті.

Однак такий план категорично не влаштовує кліматично вразливі країни (Коста-Ріка, В'єтнам, Бангладеш, Судан та інші - всього 43 країни), для яких два градуси означають затоплення великої частини їх територій або, навпаки, нестримну спеку. Уряди цих країн закликають до 100% переходу на ВДЕ до 2050 року, щоб утримати зростання температур в межах 1,5 градусів.

Але зобов'язання, які наразі взяли на себе країни, явно недостатні, щоб виконати цю мету: якщо будуть виконані тільки вони, планета розігріється на 3 градуси.

«Якщо просто продовжувати вести "бізнес як завжди", температура на Землі може вирости на 4-6 градусів, що означає справжню кліматичну катастрофу».

100 мільярдів доларів

Такий передбачуваний щорічний обсяг кліматичного фонду, в який будуть вкладати гроші розвинені країни, щоб допомогти країнам, що розвиваються боротися зі зміною клімату, адаптуватися до життя в умовах потепління і компенсувати нанесений їм збиток.

Вугілля і атом

Практично всі учасники саміту погодилися, що вугілля - головний ворог "безпечного клімату". Багато банків і фонди вже відмовилися вкладати кошти у вугільні проекти. Що, у свою чергу, змушує ряд країн переглянути свої плани з видобутку вугілля.

Атомні корпорації вирішили скористатися кліматичними переговорами, щоб просунути свій бізнес під виглядом альтернативи боротьби з вугільними електростанціями. Дев'ять країн, у тому числі Індія і Туреччина, заявили, що боротимуться з глобальним потеплінням у тому числі за рахунок атому.

П'ятірка найбільших забруднювачів повітря

Індія, з одного боку, заявила про величезні інвестиції в сонячну енергетику. З іншого, намагається блокувати ініціативи, які вимагають від неї скоротити споживання вугілля.

США з дуже сильною сферою традиційної енергетики наполягають, щоб угода не була юридично обов’язковою. З іншого боку, Штати ставлять досить амбітну мету скоротити парникові викиди на 32% (від рівня 2005 року) і розуміють, що зелена енергетика вирішить багато економічні проблеми: від створення нових робочих місць до зниження токсичного забруднення.

Китай, який сильно залежить від вугільної промисловості, раніше виступав категорично проти будь-яких обмежень для своєї економіки. Але за останні роки країна зробила величезний ривок у відновлюваній енергетиці, а споживання вугілля з минулого року дійсно стало знижуватися. Однак потрібно пам'ятати, що Китай спалює половину вугілля, споживаного людством.

У Росії уряд не поспішає готувати основу для регулювання парникових викидів. Окремі компанії вже будуть плани щодо «декарбонізації». Але в цілому керівництво країни продовжує розраховувати на технології минулого століття: у Росії 95% всієї енергії в найближчі 20 років буде давати викопне паливо, а також уран.

Європейські країни вирішують завдання зовсім іншого рівня: як політично і технічно забезпечити високу частку зеленої енергетики і як повністю відмовитися від використання вугілля.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Samsung готовий випустити Galaxy Note 12…

07-11-2013 Anna - avatar Anna

Samsung готовий випустити Galaxy Note 12.2

Південнокорейська компанія Samsung має намір в цьому році представити найбільший планшет на ринку, який буде мати 12,2-дюймовий дисплей. Наскільки відомо, даний планшет буде належати до лінійки Note. Крім великих розмірів,...

Президент обговорив з сенатором Річардом…

28-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

28.05.2012 Прес-служба Президента України Віктора Януковича Президент України Віктор Янукович провів зустріч із сенатором від штату Іллінойс, заступником голови фракції Демократичної партії в Сенаті США Річардом Дербіним.

ЖДУ імені Івана Франка та польський Сіле…

21-10-2013 Anna - avatar Anna

Житомирський державний університет імені Івана Франка відвідала делегація з Республіки Польща на чолі з проректором із міжнародної роботи Сілезького університету в Катовіце доктором Мірославом Наконечним та першим заступником голови Житомирської...