Українська наука як фактор розвитку цивілізації

Ukr nauka

«Щоб зберегти рівень науки, треба бігти, а не йти!»

(В. Корягін)

У сучасних умовах, коли ключовими факторами розвитку цивілізації стають знання і високі технології, незаперечним є той факт, що найважливішу роль у розвитку суспільства відіграє людський потенціал. Показником національного багатства в усьому світі виступають не тільки запаси сировини або динаміка виробництва, але й освічені люди. Наука в цьому контексті є найбільш досконалим інструментом матеріального і духовно-морального процвітання, індикатором інтелектуального і морального рівня розвитку усього світового суспільства.

Доля нашої країни як держави, що є складовою частиною світової спільноти та в умовах європейської інтеграції цілком залежить від стану та перспектив її інтелектуального розвитку.

З самого початку зародження нашої країни наука створювалася і розвивалася як підсистема держави, але ж вона має колосальне соціальне значення, яке виражається в тому, що вона формує інтелектуально розвинену та мислячу людину з сучасним поглядом на світ і суспільство.

В нашій країні у порівнянні з розвиненими країнами Європи в науку вкладають непристойно скромні кошти. Разом з тим навіть там, де інвестиції більше, досягнення світового рівня і прориви трапляються не часто. Ми ж, з урахуванням скромних вкладень в науку, маємо результати і в фізиці, і в біології. Гарантувати «революційні відкриття» дуже важко, особливо з огляду на сучасний стан в країні, а в умовах скромного фінансування тим більше!

Безумовно, коли ми говоримо про революційні відкриття, то мова йде про тих людей, які представляють форпост технології і науки, інтелектуальну еліту нації. Ми, люди, нація, громадяни розуміємо, що без наукового підходу, без новітніх досягнень і технологій майбутнього сьогодні, перемогти у світовій конкуренції неможливо.

Абсолютно дивовижним бачиться той факт, що вищі ешелони влади сумніваються в українській науці, бажаючи урізати і без того скромне фінансування, адже внесок українських вчених у розвиток науки і технологій сьогодні високо оцінений на світовому рівні, і так буде в майбутньому. Хоча би згадати, що вчені Інституту фізики НАН України створили каталізатори нового покоління для знешкодження газових викидів промисловості та автотранспорту – їхнє впровадження приносить велику користь для поліпшення екологічної ситуації в країні!

Також проривом в науці є фундаментальні дослідження харківських фізиків та київських мікробіологів, які запропонували методи створення ліків із заданою біологічною активністю, що стало основою для розвитку цілого наукового напрямку!

Наступний приклад: колектив учених Інституту електрозварювання НАН України розробив і впровадив технології ремонту магістральних трубопроводів під тиском, що забезпечує надійне функціонування трубопровідного транспорту в Україні. А вчені з Інституту патології хребта та суглобів та Інституту нейрохірургії винайшли та впровадили в медичну практику новітні пристрої та матеріали, завдяки яким Україна увійшла до числа світових лідерів у галузі спинальної хірургії!

“Наша нація повинна пишатися таким високим рівнем інтелектуального розвитку, адже досягнення наших вчених працюють на благо України та всього світу!» – наголошує українець за походженням, член Римського клубу і Всесвітньої академії мистецтва і науки Богдан Гаврилишин.

Навіть при великому бажанні неможливо закривати очі на такі очевидні досягнення, перелік яких можна продовжувати, окрім того вітчизняні вчені – бажані гості, експерти та співробітники багатьох міжнародних та зарубіжних установ, які, на відміну від представників нашої влади, не нехтують талановитими людьми, а підтримують їх!

Рогозян Ю. С., к.е.н., с.н.с. відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України

За матеріалами НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Держінформнауки надасть підтримку створе…

11-06-2012 Светлана - avatar Светлана

8 червня 2012 р. Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України і компанія UDP підписали двосторонній Меморандум про співпрацю щодо створення інноваційного парку BIONIC Hill. Меморандум підписали...

Конкурс НАН України та CNRS на проведенн…

20-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Національна академія наук України (НАН України) та Національний центр наукових досліджень Франції (Centre National de la Recherche Scientifique - CNRS) оголошують конкурс на організацію в 2012 -2013 рр. двосторонніх наукових...

Учені ДНУ імені Олеся Гончара представил…

14-10-2013 Anna - avatar Anna

Учені ДНУ імені Олеся Гончара представили свої наукові розробки на 64-му астронавтичному форумі в Пекіні

Нещодавно у м. Пекіні (Китайська Народна Республіка) завершився 64-й Міжнародний астронавтичний конгрес (64th IAC, International Astronautical Congress). Цього року у форумі взяли участь понад 3000 представників з 60 країн світу...