Як розвивається вітроенергетика в Україні

Viter rozvytokВведення штрафних санкцій для вітроенергетики за відхилення від графіку відпуску електроенергії у загальну мережу на 10% поставить галузь на межу виживання.

Таке нововведення передбачає підготовлений Міністерством енергетики та вугільної промисловості законопроект "Про ринок електроенергії України".

Як зазначає голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, в Україні, де відсутні точні метеопрогнози за вітром, не можна штрафувати вітряні електростанції за небаланс. «У створення спеціальних метеопунктів країни Європи вклали величезні кошти і, як результат, прогноз щодо вироблення вітрової електроенергії на добу вперед робиться з похибкою 10-15%, - пояснює експерт. - В Україні ж похибка прогнозу становить 60% і введення штрафних санкцій просто зупинить ринок вітроенергетики і зробить величезний дисбаланс у роботі ВЕС", передає РБК-Україна.

Наразі метеопункти в Україні оснащені обладнанням середини минулого століття. "Прогноз по температурі, вологості ще якийсь можна робити, а про вітер взагалі говорити не доводиться, - підкреслив Андрій Конеченков. – Відповідальність за небаланс повинна бути, однак не за відсутності ефективних метеопунктів і не для вітроенергетики, частка якої у загальному виробленні електроенергії становить менше 1%(приміром, в Італії – 20%".

В разі прийняття підготовленого Міненерговугілля законопроекту Україна розгубить здобутки, які досягла за останні роки у сфері вітроенергетики. У жовтні 2015 року встановлені вітропотужності склали 509 МВт. До 2020 року Україна має намір збільшити цей показник до 2,28 ГВт.

Viter rozvytok 1

Завдяки прийнятому у 2008 році закону про "зелений тариф" і, зокрема, вимозі щодо місцевої складової у розмірі не менше 30%, країна стала володаркою власного виробництва вітротурбін у Краматорську (Донецька обл.), передають ЕлектроВісті з посиланням на Українську асоціацію відновлюваної енергетики.

Компанія "Фурлендер Віндтехнолоджі" (підрозділ "КК "Вітряні парки України"") навіть розпочала реалізацію масштабного проекту з будівництва у Казахстані вітрокомплексу потужністю 300 МВт – близько 150 вітрогенераторів. Перша черга вітропарку з декількома десятками вітротурбін краматорського виробництва була введена в експлуатацію у 2014 році.

Цьогоріч в Україні вступив в силу закон No2010-Д "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії", який дає можливість розвиватись відновлювальній і, зокрема, вітряній енергетиці.

Місцева складова з обов’язкової вимоги перетворилась на бонус: компанії, які використовують не менше 30% українського обладнання, отримують премію у розмірі від 5 до 10% надбавки. Згідно з документом, індексація «зеленого» тарифу, який у 2015 році становить 10,2 євроцентів, буде проводитися щоквартально.

На додачу, право на продаж надлишків електроенергії за "зеленим тарифом" отримали побутові вітрові електростанції.

В умовах воєнного конфлікту, відсутності розрахунків за поставки електроенергії на непідконтрольні Україні території, перегляду "зеленого тарифу" відповідно до курсу євро, а також зниження «зеленого тарифу» у лютому та березні на 10 і 50% відповідно вітроенергетика стрімко втрачає привабливість. Чи зможе галузь встояти перед черговим «сюрпризом», питання риторичне.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

21-08-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 16-21.08.2013 СКАЧАТИ ФОРМА ЗАЯВКИ   Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні...

Офіційна делегація «Вишеградська Четвірк…

22-04-2015 Anna - avatar Anna

21 квітня Чернігівський національний технологічний університет зустрічав офіційну делегацію «Вишеградська Четвірка+Україна». Захід відкрив ректор університету С. М. Шкарлет. З вітальним словом звернулися голова Чернігівської обласної державної адміністрації В.П. Куліч та...

Станіслав Довгий: Мала академія наук має…

17-10-2012 Олена - avatar Олена

Мала академія наук України вперше презентувала у Парижі кращі науково-технічні розробки та творчі роботи своїх вихованців. До Франції діти привезли науково-технічний проект «Екомобільність», представили французам цікаві дослідження та винаходи у...