Який строк служби сонячних панелей?

 Sonyachni batarei

Дерек Маркхем із CleanTechnica дає відповідь на питання, котре цікавить переважну більшість тих, хто думає встановити власну сонячну систему — який цикл життя сонячних панелей? Якщо простіше скільки вони прослужать?

Коли ми приймаємо рішення стосовно встановлення сонячної системи, то найпоширенішими питанням зазвичай є “скільки коштують сонячні панелі?” або “Який кошт сонячної системи?”. Це природно, адже для багатьох із нас власна сонячна електростанція — це не лише питання зменшення забруднення та парникових газів, а також і фінансове питання, котре, зрештою, зводиться до розмови про гривні та копійки.

Більшість сонячних модулів, котрі використовуються в домашніх електростанціях мають гарантію близько 25 або 30 років. Це значить, що в них є гарантія на десятки років — на відміну від більшості інших продуктів, котрі ми купуємо. Крім того, те, що в сонячної панелі закінчився гарантійний строк не значить, що вона відразу після цього “помре” і Вам її доведеться міняти. Вона так само продовжуватиме свою роботу, просто її ефективність щороку ставатиме трохи меншою. Насправді, деякі старі моделі сонячних панелей вже ось як 40 років виробляють електроенергію. При цьому їх очікуваний період служби становить ще десятки років.

Кілька років тому Національна Лабораторія Відновлюваної Енергії (National Renewable Energy Laboratory — NREL) провела дослідження темпів “фотовольтаїчної деградації” на вибірці із 2000 сонячних електростанцій. За результатами дослідження, в середньому на рік сонячна панель втрачає близько половини відсотка (0.5%) ефективності своєї роботи. Це значить, що після закінчення 25-річного гарантійного періоду Ваша сонячна панель працюватиме із все ще високим рівнем ефективності — 88% від первинного. Проте, далеко не кожна панель зменшуватиме свою ефективність на 0.5% щорічно. Як свідчать показники деяких сонячних модулів, що працюють вже понад 30 років під сонячним промінням, їх ефективність перевищує ту, що зазначалась в їх документації.

Ці десятки років життя сонячних панелей роблять економіку сонячних електростанцій навіть кращою, оскільки більшість систем окупляться за перші десять років і продовжуватимуть постачати своїм власника чисту енергію ще десятки років, тому запитання “скільки служитимуть сонячні панелі” може бути просто неправильним.

Очевидно, більш правильним було б питання “Які очікувані витрати на підтримку та заміну частин сонячної електростанції”, оскільки сонячні панелі потрібно буде замінювати ближчим часом, проте ситуація з інвертором (пристроєм, що перетворює прямий струм від панелей у змінний, котрий можна передавати в мережу) зовсім інша. Середній час роботи інвертора — 10-15 років. Проте його ефективність не знижується поступово, як у сонячної панелі. Одного дня він просто перестає працювати. Зазвичай саме так стається із так званими центральними інверторами. Проте в той же час є хороша альтернатива — мікро-інвертори, котрі встановлюються на кожній сонячній панелі. Їх строк служби повинен бути довшим ніж у традиційних інверторів (до 25 років).

Навіть із врахуванням заміни інвертора (або декількох, якщо використовуються мікро-інвертори), інвестиція в сонячну систему — це один із найвигідніших способів інвестувати Ваші гроші.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Президія Національної академії аграрних …

15-08-2014 Anna - avatar Anna

Президія Національної академії аграрних наук України у 2014 році оголошує конкурс

         Президія Національної академії аграрних наук України у 2014 році оголошує конкурс на здобуття премії «ЗА КРАЩУ НАУКОВУ ДОПОВІДЬ МОЛОДОГО УЧЕНОГО НААН З ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ ТА ПРИКЛАДНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ» (Постанова Президії НААН...

Один з кращих рекультивованих полігонів …

25-10-2013 Anna - avatar Anna

Один з найкращих рекультивованих полігонів в Україні, зі збиранням біогазу, побудований в Луганській області - у місті Александровськ, заявив голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк на пленарному засіданні Національного форуму «Поводження...

Данські науковці створили екологічний хо…

04-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Науковці створили економічний рефрижератор, що працює на принципі магнітного охолодження; прилад може охолоджувати матеріали до мінус 20,5 градусів Цельсія, при цьому в його системах замість фреону та інших "парникових" газів...