Чи стане українська наука прибутковою, якщо вчені матимуть гроші

 

Досить часто доводиться чути слова, що якби в Україні добре фінансували науку, то наша держава продавала б за кордон не сировину, а високотехнологічне обладнання і техніку. Дійсно, вітчизняних науковців фінансують менше, ніж це закріплено українськими законами. Але чи буде реальний зиск із науки, якщо її забезпечувати грошима вдосталь? У Світовому банку провели аналіз фінансових вкладень у науку та ВВП, який показав, що не все так просто, як здається.

Експерти цієї фінустанови склали рейтинг країн за показником витрат на наукові дослідження і розробки до ВВП, а також рейтинг високотехнологічного експорту у структурі промислового експорту країни. Ці показники наочно висвітлюють взаємозв’язок між грошима, які витрачають у тій чи іншій країні на науку, і скільки потім заробляють на цій науці.

Найбільше на науку та наукові розробки, якщо дивитися на показник витрат на наукові дослідження і розробки, витрачає Південна Корея (близько 4% від ВВП), далі йдуть Ізраїль, Фінляндія, Японія, Швеція, Німеччина і США з показником майже 3%. Україна в цьому рейтингу зі своїм показником 0,8% виглядає слабо. За цим показником наша держава знаходиться поруч з Хорватією, Польщею, Туреччиною, Білоруссю. У Росії цей показник близько 1%. Але, наприклад, в Казахстані цей показник тільки 0,15%. Біля Філіппін – 0,2%.

Dynamika vytratNDR

Динаміка витрат на наукові дослідження і розробки

Близько 27% промислового експорту Південної Кореї становить високотехнологічне обладнання. Тут все зрозуміло: країна багато інвестує грошей в науку і тому продає не сировину на експорт, а високотехнологічне обладнання.

Але далі йдуть дивні цифри: у структурі промислового експорту Казахстану, який дуже мало інвестує грошей у науку, близько 37% займає високотехнологічна продукція. Біля Філіппін цей показник ще вищий – 47%, і вони взагалі світові лідери за цим показником. Україні особливо нічим хвалитися, бо її показник тільки 6%.

Dynamika eksportuVO

Динаміка експорту високотехнологічного обладнання

І ось тут виникає питання, чому Казахстан значно менше витрачає грошей на наукові розробки, але отримує більшу віддачу? Експерти UBR кажуть, що все просто: у реальному світі головне – не сама розробка нових технологій. Потрібно просто купити вже готові розробки та патенти. Саме так роблять Філіппіни, Малайзія і В’єтнам, і це шлях, який реально дозволяє розвивати експорт високотехнологічної продукції.

Експерти UBR стверджують, що якщо Україна справді реально хоче збільшити експорт високотехнологічного обладнання, то потрібно спочатку зменшити порожню витрату грошей на різні псевдонаукові розробки, а реально почати купувати вже готові розробки та патенти і виробляти високотехнологічну продукцію. Звісно, для покупки таких патентів, а ще для будівництва нових заводів, потрібні інвестиції. Але це вже інша проблема.

Взято с today.mts.com.ua

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Засідання Ради президентів академій наук…

31-03-2016 Олена - avatar Олена

Засідання Ради президентів академій наук України

23 березня 2016 р. в будівлі Президії НАН України відбулося засідання Ради президентів академій наук України. Слід зауважити, що, згідно зі статтею 17 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який...

Новые сенсоры позволят определить вещест…

28-08-2014 Anna - avatar Anna

Новые сенсоры позволят определить вещество по запаху

 Исследователи из Канады использовали струйный принтер для создания сенсоров, которые в присутствии целевой биомолекулы издают резкий запах. Чаще всего о наличии интересующего нас вещества в анализируемой системе мы можем судить по...

Энергосберегающая лампочка с 20-летним с…

22-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

 Занявшая первое место суперэнергосберегающая LED-лампочка от нидерландского электронного гиганта Philips, имеющая срок службы более 20 лет, поступила в продажу в День Земли.