Сонячна енергетика: сьогодні і завтра

 SES   Починаючи з нафтової кризи 1970-х років, суспільство почало замислюватися про пошук альтернативи традиційній вуглеводневої енергетиці. Потенціал сонячної енергії, як найбільший і доступний для людства, завжди приковував увагу наукового співтовариства.
    Використання відновлюваної енергії лягло в основу концепції цілих соціальних і політичних рухів. В останні десять-п'ятнадцять років сонячна енергетика швидко розвивалася і отримала деяке поширення в секторі електрогенерації. В цілому, можна говорити про експонеціальний тренд росту електрогенерації фотовольтаїки в останні двадцять років.

Grafik

 

    Здавалося б, зараз вже досить емпіричних даних, а значить можна оцінити можливості галузі аж ніяк не теоретично. Але незважаючи на це, думки залишаються вкрай полярні. Одна сторона відзначає, що собівартість електроенергії сонячних електростанцій дорожче традиційних, відсутні рентабельні технології зберігання електроенергії, необхідні з причини добових коливань генерації і багато іншого. Інша ж сторона рапортує про експоненційне зростання електрогенерації СЕС, зниження собівартості нижче рівня традиційної теплової електроенергетики. Хто ж правий? Як ми часто відзначаємо, істина посередині. На наш погляд, причина розбіжностей в оцінках досить проста і вирішує спір: актуальність сонячної енергетики дуже сильно варіюється за безліччю параметрів і залежно від ситуації. Тут і далі під сонячною енергетикою мається на увазі фотоевольтаіка, застосування геліотермальних технологій поки дорожче і такі електростанції менш поширені.
    Концептуальний рівень - нішевий підхід
    З яких причин виникають розбіжності?
• Інсоляція. Якщо порівнювати Каліфорнію і північні області Росії, то можна говорити про чотириразову різниці з пропорційним впливом на собівартість.
• Останні 35 років ціни на фотоелементи скорочувалися і навіть з'явилася емпірична закономірність: кожні 5 років ціна падає в два рази. Таким чином, оцінки собівартості сонячної генерації постійно застарівають і цей фактор повинен враховуватися в обговоренні.
• Складність електророзподільних мереж, необхідність в технологіях зберігання генеруючої електроенергії, маневрових потужностях, зростанні пропускної спроможності магістральних електромереж збільшується зі зростанням частки сонячної енергетики в електробалансі.
• Собівартість традиційної електроенергетики сильно варіюється залежно від вибору досліджуваної держави і тимчасового періоду.
    Можна ще довго продовжувати, але очевидно, що якщо розглянути варіант з високою інсоляцією, з  низькими цінами найближчого майбутнього, невеликою часткою в електробалансі і дорогою місцевою традиційною електроенергетикою, то сонячна енергетика значно перевершить традиційну по рентабельності і не зажадає особливих інвестицій в інфраструктуру. Для зворотної ситуації сонячна енергетика буде виглядати неприйнятно.
    Таким чином, не можна "рубати з плеча" і кидатися тезами про сонячну енергетику без оглядки на територіальні, кліматичні та інші умови конкретного випадку. На наш погляд, слід застосовувати "нішевий" підхід, щоб зрозуміти прийнятність сонячної електрогенерації.

Читати повністю http://www.nanonewsnet.ru/articles/2015/solnechnaya-energetika-segodnya-zavtra

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Заявка на революцію: новий світлодіод в …

20-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Компанія Soraa заявила про розробку дешевої і яскравої світлодіодним лампочки, яка може замінити всі інші джерела освітлення.

В Украине запущена лаборатория тестирова…

18-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Лаборатория быстрого прототипирования IT-проектов GeeXLab официально объявила о своем запуске.

У ВНТУ відбулася Міжнародна конференція …

14-11-2013 Anna - avatar Anna

У ВНТУ відбулася Міжнародна конференція «Вимірювання, контроль та діагностика в технічних системах»

     Нещодавно у Вінницькому національному технічному університеті відбулася ІІ Міжнародна конференція «Вимірювання, контроль та діагностика в технічних системах» (ВКДТС-2013).       Організаторами форуму виступили Вінницький національний технічний університет, Академія метрології України,...