Олександр Дегтярев: Ми продовжуємо створювати сучасні види ракетного озброєння

DehtyarevДержавне підприємство "КБ "Південне" ім. М.К.Янгеля" за понад 60 років своєї роботи заслужило репутацію одного з провідних ракетно-космічних підприємств світу. Про те, як головному підприємству ракетно-космічної галузі України, що забезпечило створення чотирьох поколінь бойових стратегічних ракет, семи типів космічних ракет-носіїв, 70 типів космічних апаратів і запустило 1100 (!) космічних апаратів різного призначення, вдається працювати в умовах неоголошеної війни на сході України і припинення військово-технічного співробітництва з Росією, кореспондент Укрінформу розпитав генерального конструктора-генерального директора ДП "КБ "Південне", академіка НАН України Олександра Дегтярева. - Олександре Вікторовичу, нині на сході нашої держави проводиться антитерористична операція. Які сучасні науково-технічні розробки ОПК ваше підприємство може запропонувати державі з метою захисту її суверенітету і територіальної цілісності?

- Насамперед, я хочу зазначити, що основна наша діяльність - розробка ракетно-космічної техніки.

З метою забезпечення незалежного і оперативного доступу до космічної інформації на користь безпеки України ДП "КБ "Південне" розробляє оглядовий космічний апарат дистанційного зондування Землі (КА ДЗЗ) "Січ-2-1". Проведений аналіз показав, що це КА може бути створений КБ "Південне" за рахунок власних коштів у кооперації з підприємствами-співвиконавцями галузі протягом 24 місяців.

Особливо варто зазначити, що ми починаємо роботи щодо створення засобів ДЗЗ з високою здатністю 1 м. Важливим чинником отримання повного спектру супутникової інформації є взаємодоповнююча можливість одночасного отримання інформації з космічних апаратів детального і оглядового спостереження. Така система в комплексі дасть змогу ефективно вирішувати велике коло завдань на користь підвищення безпеки країни.

Poroshenko Yangelya

Президент України Петро Порошенко під час інспекції державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" імені М. Янгеля"

Разом з тим, КБ "Південне", маючи значний науково-технічний доробок в галузі створення ракетної техніки та озброєння, в основному, в ініціативному порядку і без державного фінансування виконує цілий ряд робіт, результати яких вже найближчим часом можуть бути використані безпосередньо для створення сучасних технічних засобів і бойових систем заборони і покладені в основу перспективних розробок для зміцнення обороноздатності країни в найближчому майбутньому.

Важливе місце у першочергових планах КБ "Південне" посідають роботи з організації розробки і виробництва реактивних снарядів для систем залпового вогню в рамках існуючої кооперації українських підприємств.

Нашим підприємством проводяться роботи, спрямовані на вироблення рекомендацій щодо забезпечення технічної придатності та безпечної експлуатації тактичних ракет, що знаходяться на озброєнні ЗСУ.

До робіт першочергового значення належить створення сучасних систем ракетно-реактивного озброєння:

а) високоточного оперативно-тактичного ракетного комплексу з різними видами бойового оснащення і засобами протидії;

б) зенітної ракетної системи для придушення засобів повітряного нападу на базі зенітних ракетних комплексів малої та середньої дальності;

в) комплексу з дозвуковою крилатою ракетою з різними видами базування, а також модифікованого ракетного комплексу з надзвуковою крилатою ракетою.

Разом з цим, будучи патріотами своєї країни, працівники КБ "Південне" не залишаються осторонь від волонтерського руху, що широко розгорнувся в Україні. Ми передаємо учасникам АТО бронежилети IV класу, каски, виготовляємо потрібну кількість мішеней для проведення навчальної стрільби. Виготовили карти певних районів України для проведення штабних навчань, передали їх друковані копії та електронні версії. Також наше підприємство надає матеріально-технічну допомогу військовим госпіталям.

- За радянських часів КБ "Південне" займалося розробкою великої номенклатури озброєнь. Чи має ваше підприємство потужності для пролонгації придатності певних з них?

- Продовження термінів придатності наявного на сьогодні у Збройних Силах України ракетно-реактивного озброєння радянських часів вимагає вкладення величезних коштів, оскільки виготовлялося воно, в основному, за межами України. Доцільність виконання цих робіт дуже низька, оскільки практично за ті ж гроші можна створити нові сучасні види ракетного озброєння.

Odisey

Платформа "Одіссей" в момент старту ракети "Зеніт-3SL"

- Скажіть, у взаємодії з космічними компаніями інших країн більше дотримуєтеся тактики співпраці чи конкуренції?

- Наприклад, європейські космічні компанії проявляють зацікавленість у співпраці з підприємствами України, але цьому перешкоджають жорсткі обмеження на участь зарубіжних партнерів в європроектах, де коло учасників, в основному, орієнтоване на національні компанії. Але ми маємо приклади плідної співпраці з європейськими партнерами.

Так, у 2014 році у складі космічної кооперації наукових організацій Європи "КБ "Південне" проводило роботи за декількома проектами Сьомої рамкової програми ЄС. Серед них, зокрема, спільні дослідження з питань видалення так званого "космічного сміття", дослідження властивостей неметалічних конструкційних матеріалів тощо.

У співпраці з італійською компанією Fiat Avio КБ "Південне" розробило і Південмаш виготовляє рухову установку четвертого ступеня європейської ракети-носія "Вега". У лютому цього року здійснений четвертий черговий успішний запуск цього носія з космодрому Куру (Французька Гвіана). Між КБ "Південне", Південмашем і Аvio підписаний контракт на виготовлення і поставки чергової партії рухових установок.

Вже більш як 15 років ДП "КБ "Південне" бере участь у міжнародному проекті "Морський старт", при цьому КБ ще і є одним із його основних творців. "Морський старт" став першим в історії комерційним міжнародним проектом із створення і експлуатації ракетно-космічного комплексу морського базування, у рамках якого здійснюються комерційні запуски супутників на навколоземні орбіти з акваторії Тихого океану. Ми продовжуємо брати участь у важливому міжнародному проекті "Наземний старт" - запуски РН "Зеніт" здійснюються з космодрому Байконур.

Новою значимою віхою нашої міжнародної співпраці є участь КБ "Південне" в проекті "Антарес", в якому ми розробили, а Південмаш виготовляє основну конструкцію першого ступеня американського носія. "Антарес" призначений для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію.

- Чи витримує продукція КБ "Південне" конкуренцію з європейськими і іншими зарубіжними аналогами? Які переваги можуть запропонувати українські конструктори?

- Європейці по праву і абсолютно справедливо пишаються своєю ракетою "Аріан-5", яка сьогодні є однією з найнадійніших у світі. Проте не варто забувати, що найнадійнішою ракетою в історії ракетобудування, із стовідсотково успішною історією запусків, являється РН "Циклон-2", розроблена КБ "Південне" і виготовлена на Південмаші, - з 106 проведених запусків усі 106 були успішними (світовий рекорд!). Нині на основі цього носія створюється сучасна українська РН "Циклон-4".

Разом з цим, ракети-носії української розробки мають істотно нижчу вартість запуску. Для порівняння: вартість виведення 1 кг корисного вантажу на геостаціонарну орбіту з використанням РН "Аріан-5ECA" становить ~ $ 29 000, тоді як РН "Зеніт-3SL" той же вантаж на ту ж орбіту може доставити за ~ $ 14 000, а РН "Зеніт-3SLБ" - за $ 13 500. Різниця істотна, що у поєднанні з досить успішною і тривалою історією запусків наших РН може бути важливим аргументом конкурентної переваги.

Cyklon 4

РН «Циклон-4»

Тому ми пропонуємо Європейському космічному агентству свою участь у створенні нової європейської ракети-носія "Аріан-6". Використовуючи свій досвід і науково-технічний потенціал, ми можемо надати пропозиції щодо істотного скорочення витрат на створення цього носія і скорочення термінів його розробки.

- Які перспективні довгострокові проекти КБ "Південне" на сьогодні знаходяться у стадії розробки?

- На сьогодні наше підприємство має унікальні науково-технічні напрацювання і цілий рядом технологій, багато з яких досі не освоєні іншими компаніями. Одним з перспективних довгострокових проектів підприємства є розробка сімейства ракет-носіїв "Маяк", які будуються за блоковим принципом і використовують екологічно чисті компоненти палива.

Також ми працюємо над декількома проектами перспективних рідинних рухових установок. Потрібно відзначити, що КБ "Південне" входить у десятку світових космічних компаній, що мають повний цикл розробки, відпрацювання і виготовлення рідинних ракетних двигунів.

Нині ведеться цілий ряд проектних робіт щодо перспективних засобів виведення в інтересах країн Європи, Північної і Південної Америки, Азіатського і Тихоокеанського регіонів.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

23-04-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 19-22.04.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

До 01.11.2015. НАН України оголошує конк…

08-07-2015 Anna - avatar Anna

До 01.11.2015. НАН України оголошує конкурс на здобуття премій імені видатних учених України у 2015 році

З метою відзначення вчених, які опублікували найкращі наукові праці, здійснили винаходи і відкриття, що мають важливе значення для розвитку науки і економіки України, Національна академія наук України присуджує премії імені...

Томские "нанобинты" поставят в…

23-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Волокна "Витаваллиса" под микроскопом. Иллюстрация ООО "Аквелит".