Інтерв’ю заступника Міністра освіти і науки України Максима Стріхи «Українському тижню» (№5) від 05 лютого 2015 року

Strixa 1Максим Стріха: наука в Україні коштує менше 5 млрд. гривень, це - копійки

Думка про те, що на науці можна заощадити державні кошти, - це стерепотип, який треба ламати.

Наука в Україні "коштує" 5 мільярдів гривень, це трагічно мало. Такі дані наводить в інтерв'ю "Українському тижню" науковець, заступник міністра освіти України Максим Стріха.

"Вважають, що наука активно впливає на ситуацію в економіці, коли на дослідження витрачають більш ніж 1,7% ВВП. Це результат вивчення витрат на неї в багатьох державах, що досягали економічного успіху. Звідси походить Лісабонська стратегія ЄС (3% ВВП), а також бажання США тримати видатки на наукові дослідження на рівні, не нижчому за 3% ВВП, Ізраїлю та Швеції – 4% відповідного показника", - знайомить Стріха з міжнародним досвідом.

Водночас, цифри витрат на науку в Україні - на іншому рівні.

"Мені й зараз важко сказати, які цифри витрат на науку демонструвала Україна торік, але доти ми довго фіксували 0,3% ВВП з державного бюджету і трошки більше з інших джерел. 2014 року ці показники, очевидно, стали ще меншими. У 2015-му матимемо до 0,5% ВВП з усіх джерел (зокрема, 0,2% ВВП з державної скарбниці)", - заявляє науковець.

"Себто вся наука в Україні – НАНУ, університети, галузеві академії, дослідні інститути – сьогодні коштує менш ніж 5 млрд. грн., тобто абсолютні копійки", - додає він.

На думку заступника голови МОН, трагедія полягає в тому, що, на думку деяких діячів, навіть ці "убогі гроші" – неприпустима розкіш, і тут можна сильно заощадити.

"Багато людей у вищому керівництві гадають, що в Україні науки немає. Цей стереотип треба ламати, показувати, що все навпаки. Бо ж ця наука пропонує блискучі оборонні рішення, які тільки бери і впроваджуй", - каже експерт.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Уфа: пройдет «Молодежный конвент» иннова…

12-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

10.11.2012 6-7 декабря в уфимском Конгресс-холле пройдет «Молодежный конвент» инноватики и предпринимательства, организованный Министерством молодежной политики и спорта Республики Башкортостан.

Голландський стартап винайшов гнучку кер…

10-02-2016 Олена - avatar Олена

Голландський стартап винайшов гнучку кераміку

Фірма Eurekite, афільована Університетом Твенте (Нідерланди), на власній веб-сторінці повідомила про створення кераміки, яку вона планує запропонувати в якості гнучкого матеріалу для підложки печатних схем, антен або радіоідентифікаційних ярликів (RFID). Традиційно...

Відбувся тренінг з роз’яснення певних пи…

03-03-2016 Олена - avatar Олена

Відбувся тренінг з роз’яснення певних питань, пов’язаних з проведенням експертизи заявок на винаходи та корисні моделі

2 березня 2016 року в Державному підприємстві "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент) для експертів відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем (ТІМ) відбувся навчальний захід, організований...