Розробки вчених НАН України рятують життя

laborВчені Національної академії наук України розробили сучасний засіб для лікування онкохворих – протипухлинну аутовакцину.

Протипухлинна аутовакцина (ПАВ) – перший вітчизняний протипухлинний засіб, що готується з власної пухлинної тканини хворого та продуктів мікробного синтезу (лектинів) B. subtilis B-7025.

Технологію виготовлення ПАВ було розроблено в Інституті експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького. Перші роботи зі створення такої вакцини були розпочаті в 70-х роках минулого століття професором Д.Г. Затулою.

Дана вакцина використовується для лікування хворих на рак товстої кишки, легеней, молочної залози, мозку, нирок та передміхурової залози. Вона застосовується у післяопераційний період для попередження виникнення рецидивів та метастазів за рахунок підвищення протипухлинної резистентності організму. Крім того, досліджено та встановлено можливість застосування аутовакцини в комбінації з хіміопрепаратами.

Слід підкреслити, що це перша протипухлинна вакцина, яка зареєстрована в Україні та країнах СНД. Сьогодні в інституті ведуться роботи зі створення ксеногенної ембріональної вакцини, яка буде менш специфічна, але більш універсальна.

Прес-служба НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

July 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

МОНмолодьспорту налагоджує співпрацю з к…

25-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма взяв участь у п’ятій зустрічі міністрів освіти країн АРЕС, яка проходить у м. Кьоєнджоу (Південна Корея).

У «The Washington Post» вийшла стаття За…

25-01-2012 Олена - avatar Олена

У виданні "The Washington Post" вийшла стаття Заступника Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Віктора Івченка «Україна: Рух по Інноваційному Шляху» ("Ukraine: Moving in the Innovative...

У Львові обговорили перспективні напрямк…

21-11-2014 Anna - avatar Anna

У Львові обговорили перспективні напрямки створення безпілотних літальних апаратів

В Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного учасники семінару обговорили проблемні питання та перспективні напрямки створення тактичних безпілотних авіаційних комплексів в інтересах Сухопутних військ. Днями на базі Наукового центру Сухопутних...