Розробка науковців Львівської політехніки визнана однією із 100 кращих робіт у світі

Новітня розробка науковців Національного університету "Львівська політехніка" (НУ ЛП) – створення гнучких суперконденсаторів – викликала серед науковців справжню сенсацію. Нині вона захищена патентом і визнана однією із ста кращих робіт у світі в номінації "Електричні прилади". Про це повідомляє прес-служба ВНЗ.

Ініціатором цього перспективного напряму енергоощадних технологій стала рада технічних директорів Тайванського дослідницького текстильного інституту. У них виникла потреба отримати гнучкі суперконденсатори, які б мали здатність накопичувати сонячну енергію. З цією проблемою звернулися до американських науковців. Ті з певних причин не взялися за замовлення і порадили звернутися до Львівської політехніки.

На той час у Львові вже діяла відома школа матеріалознавства під керівництвом член-кореспондента НАН України Корнія Товстюка. Одним з його учнів був кандидат технічних наук Ігор Чернілевський, який раніше займався подібною проблематикою у ВО "Мікроприлад". До виконання проекту невдовзі долучився доктор хімічних наук Віктор Токарєв. А очолив групу науковців доктор фізико-математичних наук з кафедри загальної фізики університету професор Григорій Ільчук.

Серед складових автономного джерела енергії важливе місце вчені відводять гнучким сонячним батареям. Вони сприймають сонячну енергію навіть тоді, коли наше світило закрите хмарами. Її накопичують гнучкі суперконденсатори, місткість яких у десятки і сотні разів перевищує місткість звичайних накопичувачів. А своєрідним посередником, який керує потоками енергії, є так званий електронний менеджер. Ця електроніка, власне, і розроблена у лабораторії сонячних елементів Львівської політехніки.

Для ілюстрації винаходу Віктор Токарєв продемонстрував звичайну торбинку (на фото), з якою кілька років поспіль його дружина ходила у магазини. На одній стороні нашито гнучкі сонячні батареї, а під ними – такі ж гнучкі конденсатори. Цей автономний пристрій дає напругу 5 вольт, яка цілком достатня для зарядки... мобільного телефона. Відпадає потреба у зарядному пристрої та стаціонарному джерелі електроенергії. Орієнтовна ціна цього незвичайного приладу, на думку вчених, не повинна перевищувати 25 доларів.

Цікаві перспективи відкривають ці розробки. Поверхня туристичних наметів може бути постійним накопичувачем сонячної енергії і дати змогу, не розпалюючи вогнища, обігрівати намет чи готувати їжу на електроприладах. Натомість тайваньські фахівці планують використати суперконденсатори для обігрівання одягу.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №35-36(2013)

27-09-2013 Олена - avatar Олена

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №35-36(2013)

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №35-36(2013) СКАЧАТИ Видання «Наука сьогодні». Періодичність: двічі на місяць. Метою журналу є забезпечення оперативною інформацією про події, здобутки, досягнення у сфері фундаментальних і прикладних наук, високих технологій як управлінських...

В Україні створено перші три індустріаль…

17-02-2014 Anna - avatar Anna

В Україні створено перші три індустріальні парки

У Хмельницьку, Івано-Франківську та Львові запрацюють індустріальні парки: «Долина», «Славута» та «Рясне-2». Міжвідомча комісія при Мінекономрозвитку, яка займається підготовкою рекомендацій щодо внесення індустріальних парків до загального Реєстру індустріальних парків України,...

Conference for Young Scientists (CYS-201…

15-06-2015 Anna - avatar Anna

Conference for Young Scientists (CYS-2015)

CYS-2015 is a joint Event: The 5th IMBG INTERNATIONAL CONFERENCE for YOUNG SCIENTISTS and the 1st CONFERENCE for YOUNG SCIENTISTS of the DEPARTMENT BioPhMB NATIONAL ACADEMY of SCIENCES of UKRAINE The СYS-2015 will...