Гонка озброєнь: Літаки-винищувачі п’ятого покоління

Відразу після того, як люди навчилися літати, вони стали використовувати літальні апарати для ведення бойових дій. І всім відразу стало зрозуміло, що той хто має перевагу у небі, має і набагато більше шансів виграти будь-яку війну, – так гонка озброєнь добралась і до неба. Ще починаючи з часів першої світової війни, усі розвинені країни ведуть перегони в розробці військових літаків, адже чим досконаліші винищувачі будуть охороняти кордони, тим більше у країни шансів зберегти свій суверенітет.

еволюція літаків винищувачів

    Сьогодні мова піде про такий тип бойових літаків, як винищувачі. Сучасний вини́щувач  є досить універсальним бойовим літаком, призначеним для знищення авіації противника, знищення наземних та морський цілей, а також для повітряної розвідки. Хоча, звісно, основне призначення літаків винищувачів – ведення повітряний боїв.

    З часів Першої світової війни військова бойова авіації зробила просто величезний крок у розвитку, точніше п’ять кроків, п’ять кроків які перетворили повільні фанерні біплани, озброєнні лише одним кулеметом, у надзвукові реактивні винищувачі, які здатні нести сотні кілограм бомб і ракет. І сьогодні мова піде саме про останнє, п’яте покоління літаків винищувачів, які уже зараз проходять льотні випробування. Тож давайте розглянемо всі існуючі літаки винищувачі  п’ятого покоління.

1. Літак винищувач п’ятого покоління F-22 Raptor, США.

    Першим літаком винищувачем п’ятого покоління, який був прийнятий на озброєння, став F-22 Raptor, виробництва американської фірми Lockheed Martin. Реалізація програми зі створення F-22 почалася ще в 1983 році. Перший політ на винищувачі було здійснено 19 листопада 1990 року, а в 2001 році почався серійний випуск F-22. З грудня 2005 року винищувач став поступати на озброєння у ВПС США.

Винищувач F-22 Raptor

    F-22 виконаний за нормальною аеродинамічною схемою з високорозташованим трапецієподібним в плані крилом і хвостовим оперенням, що включає широко рознесені, нахилені назовні кілі з кермом напряму і цільноповоротні стабілізатори. Літак побудований з використанням “стелс” технологій, завдяки чому має малу радіолокаційну помітність.

    Не зважаючи на те що F-22 розроблявся ще в кінці минулого століття, з його технічними характеристиками ледь зрівнюються літаки розроблюванні після 2000-х років. При розмаху крила в 13,56 метра (площа крила 78 м²), довжині 18,92 метра та висоті в 5 метрів літак здатен нести більше тонни різного озброєння, що включає вбудовану 20-мм гармата М61А2 Vulcan з 480 патронами та ракети чи бомби, залежно від виконуваних завдань.  Два турбореактивні двигуни Pratt Whitney F119-PW-100 забезпечують літаку надзвукову крейсерську швидкість 1200 км/год та 2800 км/год у режимі форсажу. Практична стеля літака становить 20 000 метрів, а великий запас палива забезпечує дальність польоту в 3000 метрів.

   Варто відмітити, що на даний момент F-22 Raptor є єдиним у світі винищувачем п’ятого покоління, який уже стоїть на озброєнні. Більше того, за офіційними даними використовувана в ньому стелс технологія набагато перевершує аналогічні технології у всіх літаків винищувачів п’ятого покоління.  Цікавим також є той факт, що F-22 є найдорожчим літаком винищувачем за всю історію: за даними Головного контрольного управління (GAO) США, на кінець 2010 року повна ціна одного літака F-22 (з урахуванням вартості програми розробки) досягла 411 700 000 доларів.

2. Літак винищувач п’ятого покоління Т-50 (ПАК ФА), Росія.

    Наприкінці 1980-х років ВПС Радянського Союзу виробили вимоги до винищувача п’ятого покоління для фронтової авіації на заміну МіГ-29 і Су-27. На основі цих вимог, РЛК «МіГ» розробив проект Мікоян 1.44, а КБ Сухого — Су-47. Але розпад Радянського Союзу і наступний за ним економічний спад не дозволили продовжити роботу над створенням літака винищувача п’ятого покоління (проект МіГ 1.44 був закритий через припинення фінансування, а Су-47 став використовуватися для аеродинамічних тестів і т.п.). Роботи над новим літаком були відновлені тільки у 2002 році, ними зайнялося КБ Сухого, а в основу нового літака лягли деякі технології Су-47 і МіГ 1.44.

Російський літак винищувач Т-50

    Новий російський винищувач отримав назву Т-50  (інша назва ПАК ФА). Свій перший політ Т-50 здійснив 29 січня 2010 року, в даний час літак продовжує проходити льотні випробування, а серійне виробництво винищувача повинне початися в 2015.  Щодо технічних характеристик, то Т-50 досить близький до американського F-22, – він виконаний по тій же аеродинамічній схемі і має приблизно такі ж розміри (довжина 20 метрів, розмах крил 14 метрів і висота 4,8 метра). Та на відмінну від свого американського аналога російський винищувач має трохи меншу максимальну швидкість – тільки 2600 км/год, але при цьому він має набагато більшу дальність польоту – аж 5500 кілометрів. Практична стеля така ж сама як і в “рептора”, – 20 000 метрів.

     Зазначимо, що російський Т-50 не зовсім російський. Через брак фінансування Росії довелося розробляти літак-винищувач п’ятого покоління спільно з Індією, а отже він стоятиме на озброєнні як мінімум у двох країнах. Щодо вартості одного такого літака, то тут точних даних ще немає, але за словами Володимира Путіна, літак обходиться у два-три рази дешевше ніж його закордонні аналоги.

3. Літак винищувач п’ятого покоління Chengdu J-20, Китай.

     Китай, маючи одну з найпотужніших економік у світі, давно увійшов в число супердержав. А яка ж супердержава без найсучаснішого озброєння? Саме тому останніми роками Китай приймає активну участь у гонці озброєнь, розробляючи новітнє озброєння, в тому числі і літаки винищувачі. Про розробку нового китайського винищувача стало відомо у 2002 році, і тоді ж стало відомо. що керівником дослідження та розробки була обрана авіабудівна корпорація Шеньян.

Китайський літак винищувач Chengdu J-20

    Спочатку новий літак мав відноситися до покоління 4+, але в 2010 році стало відомо що літак задовольнятиме всім вимогам винищувача п’ятого покоління. Також стала відома назва прототипу – Chengdu J-20, крім того, було представлено кілька фотографій. Поки що відомостей про новий винищувач не так багато, але вже зараз відомо, що він зможе розвивати надзвукову швидкість без використання форсажу, здатний маневрувати з великими перевантаженнями, оснащений передовою електронікою, малопомітний і багатофункціональний, з можливістю короткого зльоту.

    На відмінну від російського Т-50 та американського F-22, китайський J-20 являє собою порівняно великий тактичний бойовий літак аеродинамічної схеми «качка» з великим дельтовидним крилом і цільно поворотним переднім горизонтальним оперінням. Імовірно, довжина літака становить близько 21-25 метрів, розмах крила — 13-15 метрів, а максимальна швидкість знаходиться на рівні 1900-2300 км/год.

    Варто відітити, що було помічено чотири прототипи J-20, і що форма носової частини, ліхтаря кабіни пілотів, переднього горизонтального оперення і передкрилок на всіх чотирьох прототипах розрізняється. Найімовірніше, це означає, що інженери Chengdu не можуть підібрати оптимальне конструкторське рішення, яке дозволило б знайти золоту середину між аеродинамікою й малопомітністю. А це в свою чергу означає, що на повністю готовий до бойових дій J-20 ми побачимо ще не скоро.

4. Літак винищувач п’ятого покоління F-35 Lightning II, США.

    Хоча в кінці 90-х Сполучені штати уже мали в своєму розпорядженні прототип найсучаснішого літака винищувача F-22 Raptor, їм все ж довелося приступити до розробки ще одного подібного апарату. Вся справа в тому, що F-22 призначений для ВПС, а отже він не міг використовуватися на авіаносцях, яких у США цілий десяток, і на яких досі використовуються застарілі винищувачі четвертого покоління.

Літак винищувач F-35C  Lightning-II

    Більше того, тоді конгрес вирішив що F-22 надто дорогий, і що Штатам потрібен дешевий, а головне універсальний літак винищувач, який можна було б використовувати скрізь де це тільки можливо. Тому було організовано конкурс між військовими компаніями, у фінал якого вийшли Boening та Lockheed Martin. Під час випробувань та тестів прототипів обох компаній, військові зробили вибір на користь апарату компанії Lockheed Martin, – так F-35 отримав право на існування.

    F-35 Lightning II – перспективний, малопомітний винищувач-бомбардувальник п’ятого покоління, розроблений американською фірмою Lockheed Martin Aeronautics Company (Tactical Aircraft Systems) в трьох варіантах. Перший варіант призначається для потреб ВПС США (наземний винищувач – CTOL), другий – для Корпусу морської піхоти США і ВМС Великобританії (винищувач з укороченим зльотом і вертикальною посадкою – STOVL), і для потреб ВМС США (палубний винищувач – CV).

Варіанти винищувача F-35 - A B C

     Хоча F-35 розроблявся після свого попередника F-22, і в процесі його розробки було використано багато тих же технологій, літак все ж вийшов не таким і передовим. Вся справа в тому, що через необхідність вертикального зльоту і посадки, в літаку довелося використовувати тільки один реактивний двигун. А це в свою чергу призвело до того, що крейсерська швидкість F-35 складає всього 850 км/г, тобто є дозвуковою. Саме через це багато критиків відносять цей літак не до п’ятого, а до 4++ покоління. Та враховуючи, що у режимі форсажу літак може розвивати швидкість 1900 км/г, а всі інші характеристики задовольняють вимоги найсучаснішого винищувача, прийнято вважати F-35 саме літаком винищувачем п’ятого покоління.

    F-35 є найменшим і всіх існуючих літаків свого класу, його довжина сягає всього 15,5 метра, висота 5,8 метра, а розмах крил – 10 метрів (площа крил: 50.2 м²). Максимальна дальність польоту залежить від модифікації, у сухопутного варіанта вона найбільша, а у варіантів для морського базування менша. Щодо практичної стелі, то вона майже така як і у всіх розглянутих вище літаків винищувачів, – 19 200 метрів. Ще одним нововведенням в F-35, яке вперше застосовується на винищувачах, є спеціально розроблений дисплейний шолом, який дозволяє пілоту  “бачити крізь кабіну”.

    Також відмітимо, що на відмінну від F-22, F-35 призначений не тільки для США. Уніфікована модель винищувача-бомбардувальника буде постачатися для країн НАТО. А все тому, що програму фінансують, крім США, ще й Великобританія, Італія, Нідерланди, Канада, Туреччина, Австралія , Норвегія і Данія.

    На цьому список уже побудованих літаків винищувачів закінчується, і з нього ми можемо зробити простий висновок, – гонку озброєнь у небі поки що виграють США, а Росія та Китай “пасуть задніх”. Щодо не побудованих сучасних винищувачі скажемо, що над розробкою таких апаратів в даний час трудяться такі країни як Японія, Індія, Туреччина та Південна Корея. Правда до завершального етапу розробки їм ще досить і досить далеко.

Інформація: Віктор Хільчук, http://info-svit.org.ua

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

09-05-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 26.04.-08.05.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Китайская ZTE готова создать свой научны…

18-04-2012 Олена - avatar Олена

 Китайский производитель телекоммуникационного оборудования ZTE может создать свой научно-исследовательский центр в рамках проекта "Сколково", сообщил во вторник глава представительства компании в России Дин Хаоминь.

Cхвалено план підвищення конкурентоспром…

16-04-2012 Олена - avatar Олена

 Проект Стратегічного плану підвищення конкурентоспроможності та економічного розвитку Придунайського економічного субрегіону на 2012-2022 роки було винесено на розгляд регіонального комітету з економічних реформ, що відбувся під головуванням першого заступника голови...