Українські науковці наполегливо працюють над розробкою технологій економії природного газу

 

НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЕКОНОМІЇ ПРИРОДНОГО ГАЗУ

Переглянути телепередачу «Золотий запас України. Котел»

Запаси паливно-енергетичних ресурсів не безмежні. І невпинне зменшення їх кількості призводить до стрімкого росту дефіциту та цін на органічні види палива. Зокрема, це стосується покладів природного газу.

Для України це питання є надзвичайно актуальним и нагальним. В складних соціально-політичних реаліях, в яких опинилася сьогодні наша держава, перед українськими вченими постає проблема розробки нових технологій, які дозволять економити цей ресурс. І почали вони зі створення сучасних енергозберігаючих газових котлів.

Необхідність модернізації такого обладнання виникла давно, але до цих пір суттєво змінити конструкцію котла поки що не вдавалося нікому. За останні шістдесят років принципи, покладені в основу конструювання та проектування газових котлів не переглядались.

Науковцями Інституту технічної теплофізики НАН України було розроблено газові котли, які є ефективнішими та дешевшими у порівнянні з тими, які сьогодні використовуються для виробництва тепла. Головним досягненням українських вчених є те, що вони придумали як збільшити рівень ККД газового котла до 98%.

Однією з особливостей такої інноваційної розробки вітчизняних дослідників є гнучка теплова схема, що дозволяє збирати котел як конструктор з окремих деталей, які можна від’єднати, замінити та удосконалити. Крім того, високі результати у спалюванні газу було досягнуто завдяки вторинному випромінювачу, який сконструйований таким чином щоб повертати димові гази в топку до повного їх спалювання.

Всі ці чинники роблять цей котел не лише економічним, але й екологічно чистим. Адже запропонована схема спалювання природного газу дозволяє повністю утилізувати вуглець і забезпечити відсутність шкідливих викидів СО, а також дала змогу знизити рівень викидів небезпечних окислів азоту.

Українські вчені створили цілу серію обладнання, яке значно знижує споживання газу в промислових масштабах. І сподіваймося, з часом подібні технології обов’язково зроблять Україну енергетично незалежною державою.

Детально у програмі «Золотий запас України. Котел» телеканалу БТБ: https://www.youtube.com/watch?v=RE0ZeWJkxG8&list=PL3DwDr-ic3uyrchQUxLijEyhqw7KLt0Wu&index=3

Матеріали Прес-служби НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Почав роботу експеримент Holometer, дані…

29-08-2014 Anna - avatar Anna

    Свого часу ми вже знайомили наших читачів з шаленою теорією, згідно з якою все, що ми бачимо навколо себе і взагалі весь тривимірний простір Всесвіту є лише ілюзією, свого...

Томские инноваторы выпустили первую прод…

20-04-2012 Олена - avatar Олена

Резидент особой экономической зоны «Томск» «МОЙЕ Керамик-Имплантате» объявил сегодня о выпуске первой партии инструментария для установки производимых компанией керамических эндопротезов суставов. Для организации производства инструментария создано российско-индийское совместное предприятие в...

М.Луцький: розвиток IT-технології покращ…

14-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим Луцький переконаний, що  розвиток IT-технологій покращить показники вищих навчальних закладів у світових рейтингах.