Як відірватися від Росії в освоєнні космічного простору

 

Україна вимушена зменшити свою залежність від економічних та промислових зв'язків із Росією, в тому числі, в галузі космічних технологій. Однак, щоб зробити це з розумом, потрібно не знищувати напрацьоване, а створювати нові можливості з зарубіжними партнерами. Один із таких прикладів - успішний запуск у неділю в США ракетоносія Antares, зібраного, в тому числі, за участі українського КБ "Південне", ВО "Південмаш" та інших вітчизняних підприємств.

 

Напередодні цієї події в Вашингтоні відбулася міжнародна конференція з питань співробітництва України і США в космічній галузі, учасники якої обговорили конкретні пропозиції щодо розширення взаємодії. Як зазначив у коментарі Укрінформу заступник директора Державного космічного агентства України (ДКАУ) Сергій Засуха, вітчизняна космічна галузь, як і інші, зараз переживає складний період. "Нам потрібні нові напрями міжнародної співпраці в космічній сфері, при цьому ми переслідуємо дві основних мети. Перша - це диверсифікація експортної та імпортної залежності від російської космічної сфери. Друга - подальша інтеграція у світовий процес дослідження космосу", - наголосив він.

 

При цьому представник ДКАУ зауважив: Україна розраховує, що американські компанії, з якими вона має давній досвід роботи у сфері космосу, розширять можливості взаємодії. Зокрема, йдеться про спільну роботу з Boeing в межах проекту Sea Launch, а також корпорацією Orbital Sciences у рамках проектів Taurus II та потім Antares.

За словами Сергія Засухи, Україна привезла до США "цікаві пропозиції" щодо використання конструкцій першого та другого ступенів ракети-носія легкого класу, а також наземного стартового обладнання для її обслуговування та запуску. Крім того, зазначив він, українська сторона пропонує проекти від розробки ракетно-космічних комплексів та ракетних двигунів до отримання матеріалів для захисту космічних апаратів від радіаційного впливу.

Президент Американсько-Української Ділової ради Морган Вільямс, зі свого боку наголосив, що розширення кола бізнес-зв'язків між підприємствами України і США, в тому числі, в космічній галузі, лежить у площині спільних двосторонніх інтересів. "Американсько-Українська Ділова рада представляє тут кілька американських компаній. Ми працюємо над тим, щоби збільшити привабливість України для американського бізнесу та спонукати компанії зі США працювати в Україні", - наголосив він.

Водночас, за його словами, хоча двостороння співпраця в космічній галузі існує не на папері, як свідчать, насамперед, успішні запуски ракет Antares, "ми все ж маємо бачити, як вона розвивається".

Оцінюючи потенціал взаємодії та вартість космічних програм, Вільямс наголосив, що це задоволення не з дешевих: щоби збудувати корабель та вивести його до міжнародної космічної станції, потрібні сотні мільйонів доларів. "А загалом ми говоримо про потенціал у мільярди доларів", - зауважив він.

На переконання президента Ділової ради, найбільш перспективними на міжнародному ринку космічної галузі є пропозиції української сторони з проектування та побудови ракет-носіїв, їх компонентів, а також багатьох комунікаційних технологій.

Характер міжнародної конференції, що відбулася в Вашингтоні, пояснив Посол України в США Олександр Моцик: ця зустріч мала, передусім, прикладний характер для встановлення зв'язків, звірення можливостей та обговорення перспективних проектів. "Ми зберегли значну частину сильної космічної індустрії, в тому числі, в Дніпропетровську, Харкові, Києві, тож сьогодні тут представлені провідні українські підприємства з цих трьох міст", - сказав дипломат. Він впевнений, що Україна дійсно має значний потенціал для розвитку співпраці зі Сполученими Штатами.

Що ж стосується традиційних зв'язків у цій галузі з Росією, то, за словами Посла, "на жаль, вона сама створила такі умови" проявами агресії та анексією Криму. "Сьогодні про співробітництво, в тому числі, в космічній галузі, говорити важко. Існує заборона на співпрацю з Росією в деяких військових питаннях, це треба також враховувати", - зазначив він.

Глава Посольства України у Вашингтоні, де проходила конференція, прокоментував її головне гасло "Доставте мене на Місяць". За словами Олександра Моцика, "політ на Місяць - це суть високих можливостей у космічній сфері й певний символ: якщо існує можливість польотів на Місяць, це означає, що існує й потужний потенціал, який може бути використаний у інших сферах - від вивчення Землі до наукових досліджень далеких галактик".

Ярослав Довгопол, Вашінгтон.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Закрытие международного фестиваля «Искус…

11-06-2012 Светлана - avatar Светлана

28 июня в 19.00 в Доме русского зарубежья имени Александра Солженицына состоится церемония закрытия ежегодного международного фестиваля «Искусство науки – 2012».

Зустріч керівництва ДФФД з представником…

29-10-2015 Олена - avatar Олена

Зустріч керівництва ДФФД з представником Європейської Дослідницької Ради

27 жовтня 2015 року відбулась зустріч пані Алісії Раєвської, Голови Гуманітарного сектору Виконавчого Комітету Європейської Дослідницької Ради (ERCEA), з Головою Державного Фонду фундаментальних досліджень (ДФФД) паном Кухарем В.П. та Директором...

Тюменская область: медакадемия создала с…

27-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Тюменская государственная медицинская академия открыла бизнес-инкубатор, где оценят и помогут «вырастить» научные разработки и образовательные проекты с привлечением средств инвесторов.