Утилізуємо відходи – отримуємо енергію (Інститут газу НАН України)

Інститут газу НАН України в рамках VIII Всеукраїнського фестивалю науки представив низку розробок, спрямованих на економію природного газу.

Так, наприклад, уже впроваджена технологія, спрямована на видобування та утилізацію газу звалищ,. Поки що – на Київщині. Наступний крок — інші регіони України.

— Міські смітники та інші полігони твердих відходів псують екологію– це всім зрозуміло. Завдяки тому, що біогаз із них видобуваємо й утилізуємо, ми поліпшуємо екологію довкілля. А утилізуємо газ, спрямовуючи його на роботу двигунів внутрішнього згоряння. Таким чином, виробляємо електроенергію, котра йде у державну мережу. Економія складає близько 5 млн. кубів природного газу, — розповідає «Світу» вчений секретар Інституту газу НАН України Борис Ільєнко. — Крім того, з біогазу промислових підприємств ми також виробляємо електроенергію або використовуємо його замість природного газу.

На виставці інститут представив роботи, спрямовані на використання відходів виробництва. Одна з них працює на тирсі з відомої всім Малинської паперової фабрики, що на Житомирщині. Зроблені з відходів паливні гранули йдуть в апарати, виготовлені науковцями академічної установи, де отримується газ із втричі меншою теплотворною здатністю, ніж природний газ. Однак, зауважує Б. Ільєнко, для котла це однаково — на 80% природний газ замінюють продукти газифікації відходів.

А ось на Ватутінському комбінаті вогнетривів у Черкаській області природний газ теж замінили на 80%, щоправда… лушпинням соняшника. В Інституті газу розробили цілу систему подачі його в обертові печі. А це вже — безвідходне сільськогосподарське виробництво!

         В учених цієї установи — низка розробок, спрямованих на економію природного газу вже на існуючих виробництвах. Не без гордості вони розповідають про високотемпературні трубчасті рекуператори підвищеної стійкості. Річ у тім, що на багатьох виробництвах у процесі обробки металу (а це 800—900° С) утворюються продукти згоряння, які, окрім азоту, двоокису вуглецю, містять сполуки сірки. Для того, щоб їх утилізувати, використовуючи тепло для нагріву повітря, існують рекуператори. Однак вони швидко піддаються корозії, адже ці гази дуже агресивні. В Інституті газу розробили високотемпературні рекуператори, необхідні для металургії. Два з них уже працюють в Угорщині. На часі – поставка ще п’ятдесяти цих унікальних установок в Європу.

Джерело: Газета «Світ»

(стаття «Майбутнє науки – це майбутнє України»

№19-20 травень, 2014 р.)

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

НАСА готується до польоту на Сонце

06-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Фахівці НАСА починають безпрецедентний масштабний проект з дослідження Сонця. До зірки планується відправити космічний апарат Solar Probe Plus, який впритул наблизиться до сонячної корони і буде працювати в умовах надзвукових...

Інформаційний День: ГОРИЗОНТ 2020. Пріор…

22-07-2014 Anna - avatar Anna

Інформаційний День: ГОРИЗОНТ 2020. Пріоритет ЗДОРОВ`Я (Підсумки)

 9 липня 2014 року, в приміщенні Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України (ДАНІІ), відбувся Інформаційний День "Горизонт 2020. Соціальні виклики: Здоров’я, демографічні зміни та добробут". В програмі заходу...

Верховна Рада України прийняла Постанову…

23-12-2014 Anna - avatar Anna

Верховна Рада України прийняла Постанову "Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік"

Відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок" вирішено присудити Премії Верховної Ради України найталановитішим...