Для розвитку науки не слід розраховувати лише на бюджетні видатки - Олександр Лайко

 Вітчизняна наука не повинна покладатися лише на видатки з боку держави. Задля ефективних результатів слід налагодити ще й тісну співпрацю з бізнесом.

На цьому наголосив у ексклюзивному коментарі для кореспондента Укрінформу старший науковий співробітник, докторант Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, кандидат економічних наук Олександр Лайко.

«Задля перспективного розвитку науки треба уповати не стільки на бюджет і видатки та державні дотації, скільки на співпрацю науки, держави та бізнесу. Щоб ми були потрібні для прикладних досліджень, щоб створився такий базис і таке інституційне середовище, в якому всім буде перспективно і вигідно співпрацювати з наукою», - сказав Лайко.

Тоді, за його словами, фундаментальні дослідження одержуватимуть належне фінансування, підтримку та стануть ближчими до нинішніх потреб суспільства: «Обрати саме такий шлях і рекомендує сьогодні Рада молодих учених при Держінформнауки».

При цьому Лайко зауважив, що перекласти весь фінансовий тягар на плечі держави не лише нереально, але й малоефективно. «Відомо, що для держави доволі обтяжливо спрямовувати на наукові дослідження чималі бюджетні видатки. І цього робити зовсім не потрібно. З досвіду інших розвинених країн, де дуже великі видатки здійснюються з бюджету, все одно потрібно ще й формувати тісний симбіоз із народно-господарським комплексом».

На думку молодого вченого, найважливішим завданням для держави має стати сприятливе податкове законодавство. «Для цього нічого особливого робити не треба - лише створити податкові механізми, певні пільги. Держава не втратить, а тільки виграє. Бо якщо надамо пільги, то буде розвиток, приріст ВВП, нова продукція, нові технології», - переконаний він.

Окрім того, Лайко розповів про конкретні ініціативи, з якими вже виступили українські вчені. «Зокрема, нами формується концепція розвитку наукової діяльності і науки в Україні. Там відводяться великі параграфи щодо фінансування. Йдеться про те, що треба лише сформувати ефективне середовище в галузі співпраці щодо високих технологій та у високотехнологічних видах діяльності. Це може бути промисловість чи щось інше. Головне, щоб максимально створювалася додана вартість, щоб були зайняті люди, щоб процес був науковоємним, щоб створювалася нова продукція, і щоб за рахунок цього ми стали конкурентними гравцями на світових ринках», - сказав він.

Учений також акцентував увагу на зацікавленості виробничників у тісній співпраці з науковцями. «Зацікавленість з боку виробництва є. Всім потрібні нові технології, нові ідеї, нові проекти. Їх це цікавить. Міністерство доходів і зборів намагається поліпшити показники збирання податків та їх адміністрування. Але все ж таки треба закладати певні норми законодавства, перспективні напрямки щодо стратегічного інвестування в країні. Такі завдання вже поставлені в Програмі економічних реформ Президентом. В одному з пунктів значиться, що потрібно формувати самовідтворюваність і самоокупні види діяльності. І ці напрямки мають реалізовуватися. Тому ця зацікавленість суб'єктів господарювання промислових підприємств вже свідчить про необхідність формування відповідного законодавчого поля», - підсумував Олександр Лайко.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Гіпсокартон із капсулами парафіну дозвол…

24-08-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Дослідники з Політехнічного університету Мадрида (Іспанія) розробили новий вид гіпсокартону, який на 45% складається з... капсульованого парафіну.

Татарстан: технопарк «Идея – Юго-Восток»…

15-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

15.11.2012 Инновационно-производственный технопарк «Идея – Юго-Восток» (ИПТ) в Лениногорске пополнился еще одним предприятием: здесь запущен в эксплуатацию мини-завод по выпуску композиционной стеклопластиковой арматуры «Армастек-Идея» (ООО).

Україна і Китай готуються до проведення …

09-06-2015 Anna - avatar Anna

Україна і Китай готуються до проведення третього засідання міжурядової Комісії зі співробітництва. Це питання обговорювалося під час зустрічі Віце-прем'єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка...