На конкурсі юних винахідників переміг проект освітлення біл-бордів енергією рухомого транспорту

transport bilbordiШколярки з Житомира пропонують освітлювати встановлені вздовж доріг біл-борди енергією рухомого транспорту.

Розробка двох подруг-десятикласниць школи №7 Алли Перепелиці та Даші Швалевої виборола перше місце на Всеукраїнському конкурсі юних винахідників, передає Експрес online.

Дівчата придумали оригінальний та практичний технічний пристрій для вироблення електричного струму. Ідею підказали рекламні щити, встановлені вздовж доріг, згадують юні винахідниці.

«Великі білборди зазвичай освітлюються в темну пору, але для цього їх доводиться підєднувати до електромережі, - говорить Алла Перепелиця. – Спочатку ми подумали про сонячні батареї, але потім зрозуміли неефективність такого варіанту: залежність від погодних умов, облаштування фотоелектричних панелей, накопичувачів та перетворювачів енергії, для яких немає місця».

Юні винахідниці вирішили застосувати п'єзоелементи, які при стисканні виробляють електричний струм. «Рекламні щити зазвичай стоять вздовж доріг, якими мчать машини, - пояснює Даша Швалева. - При цьому дорожнє полотно вібрує, деформується - i цю деформацію можна передати на п'єзоелемент».

На трасі Київ-Житомир в рамках експерименту школярки розмістили наліпку в основі рекламного щита, аби зафіксувати коливання.

"Коли проїхала фура, наліпка пошкодилася! – розповідає Даша Швалева. - Коливання передалися – а значить, п'єзоелементи здатні виробляти струм. За годину на жвавій дорозі повз щит проїздить понад 1000 авто, кожне з яких призводить до стискання п'єзоелемента".

Згідно з попередніми розрахунками, за добу розроблений юними винахідницями пристрій може накопичити 2 кВтгод. електроенергії. Цього цілком достатньо для освітлення білборду вночі.

За словами наставника дівчат, учителя фізики Анатолія Шубіна, п'єзоелементи можуть слугувати й вуличними ліхтарями або освітлювати дорожні знаки.

«Таке джерело струму цілком автономне й екологічно чисте, - наголошує фахівець. - П'єзоелемент можна встановити під основу щитів чи стовпів, щоб убезпечити його від крадіїв".

Вартість розробленої Аллою Перепелицею та Дашею Швалевою установки становить 20 тисяч гривень. Як запевняють винахідниці, пристрій окупиться швидко. Розробкою житомирських школярок зацікавилися депутати Київради.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Запрошуємо до громадського обговорення п…

19-06-2015 Anna - avatar Anna

Запрошуємо до громадського обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України

Міністерство освіти і науки повідомляє про оприлюднення на офіційному веб-сайті (рубрика «Громадське обговорення») проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків проведення державної експертизи технологій та/або їх складових і погодження...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

12-02-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 07.02.-12.02.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

04-09-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 01.09.-04.09.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...