В Україні запрацював перший економайзер глибокого охолодження димових газів біопаливної котельні

ECONERG18 березня 2016 року на території аеропорту "Бориспіль" відбулася презентація інноваційної технології, яка дозволяє економити значну кількість паливно-енергетичних ресурсів. Наразі, аеропорт є першим в Україні державним підприємством, де впроваджено «економайзер» на базі біопаливної котельні, загальною потужністю 5,0 МВт на годину.

За словами народного депутата України, Першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського те, що в Україні починають впроваджувати такі рішення, дуже важливо. Адже, витрати енергетичних ресурсів в Україні на одну одиницю ВВП у порівнянні з країнами ЄС більші у 5-7 разів.

«Аеропорт «Бориспіль» – це повітряні ворота нашої держави і впровадження технології економайзера говорить про те, що Україна активно реагує на виклики сьогодення. Це та політика, ті рішення, які сьогодні потрібні країні на державних, комунальних та приватних підприємствах», - акцентував Олександр Домбровський.

Вітаючи учасників, Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зауважив, що саме завдяки активному впровадженню подібних технологій українська економіка за короткий період може вийти на самодостатній рівень забезпечення енергоресурсами.

«Держава має звернути особливу увагу на підприємства, які не чекаючи спеціальних вказівок та відповідного законодавства, шукають інвесторів, впроваджують новітні технології енергозбереження, економлять теплову енергію та наповнюють при цьому держбюджет. Проект, впроваджений аеропортом «Бориспіль» — гарний тому приклад», - наголосив він.

Сергій Савчук зауважив, що за останні два роки Україна змогла скоротити споживання газу за такими категоріями споживачів, як бюджетні установи, теплокомуненерго та населення майже на 6 млрд. м3 газу. Це свідчить про впевнені кроки динамічного розвитку сфери енергоефективності та відновлюваної енергетики. «Ми прагнемо стимулювати заміщення газу. Для цього формуємо необхідне нормативно-правове поле. Наразі розроблено законопроект щодо встановлення стимулюючих тарифів на теплову енергію з альтернативних джерел та передачу повноважень на місця та ряд інших».

У свою чергу в.о. генерального директора Міжнародного аеропорту «Бориспіль» Євгеній Дихне сказав: «Цей проект має важливе значення у реалізації заходів для енергозбереження аеропорту. Він націлений на максимальну економію. Нова котельня забезпечує теплом значну частину об’єктів аеропорту, що суттєво зменшує залежність від імпортованого газу, а економайзер дозволяє отримувати до 20% теплової енергії із відходів роботи котла – диму».

Голова спостережної ради ТОВ «Київ Грін Енерджі» Володимир Майстришин повідомив: «Законодавча база Євросоюзу зобов’язує виробника теплової енергії встановлювати пристрій глибокого охолодження диму – «економайзер» на котли потужністю понад 1 МВт. Сьогодні країни Прибалтики запровадили встановлення економайзерів на усіх теплогенеруючих підприємствах. В Україні така норма поки відсутня, але аеропорт став першопрохідцем. Сподіваємося, що найближчим часом потенціал встановлення економайзерів на котельнях буде використано по всій Україні».

Довідково

Економайзери глибокого охолодження диму котелень установок – мінімальний засіб підвищення енергоефективності при виробництві теплової енергії.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Здобутки студентів Полтавського НТУ

18-07-2014 Anna - avatar Anna

Студентів Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка нагородили дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів. За підсумками Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у 2013/2014 навчальному...

Визначено переможців національного туру …

19-02-2014 Anna - avatar Anna

Визначено переможців національного туру Міжнародного конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище»

17-18 лютого 2014 року в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді відбувся фінал національного туру Міжнародного конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище». Міжнародний конкурс «Енергія і середовище» проводиться в рамках...

Українські вчені підвищують ефективність…

02-11-2015 Олена - avatar Олена

Українські вчені підвищують ефективність сонячних панелей за кордоном

Вчені Чернігівського державного технологічного інституту у співпраці з естонцями розробили модульні перетворювачі для фотоелектричних панелей, здатні суттєво підвищити ефективність системи під час затінення та змінних погодних умов. Як зазначає Олександр Велігорський,...