У ХПІ відкрили Центр сучасних технологій

XPI23 грудня 2015 року на кафедрі матеріалознавства НТУ «ХПІ» дали старт референтного Центру сучасних технологій в металографії і матеріалознавстві.

У лабораторії встановили світлові мікроскопи Primo Star та Stemi 2000-CS виробництва німецької компанії Carl Zeiss, а також обладнання харківської компанії «Укрінтех».

Мікроскопи прямої та інвертованої дії для макро- і мікродосліджень до 1000 крат збільшують досліджувані об'єкти, серед яких, зокрема: метали, сплави, біоматеріали. Устаткування застосовується в таких наукових сферах, як археологія, історія, хімія, біологія, медицина.

«Дуже важливо, що за допомогою сучасних мікроскопів можна досліджувати організми на клітинному рівні, що дозволить на ранніх стадіях діагностувати початкові стадії хвороби, в тому числі рак. А якщо, скажімо, проаналізувати структуру металу клинка IX ст. можна зробити висновки про те, як раніше розвивалися металургія, озброєння», - підкреслив завідувач кафедри матеріалознавства Олег Соболь.

Студенти та аспіранти Політеху використовуватимуть це обладнання в процесі навчання, а також для досліджень в рамках дипломних та дисертаційних робіт.

«Використання даних мікроскопів виводить наші дослідження на новий, більш високий рівень»,— зазначив майстер виробничого навчання кафедри матеріалознавства Сергій Князєв.

Керівництво кафедри матеріалознавства та механіко-технологічного факультету, всіх співробітників, студентів з відкриттям сучасного Центру, а також появою нових можливостей у навчанні та міжнародній науковій діяльності привітав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Як повідомив завідувач кафедри матеріалознавства Олег Соболь, вже через кілька місяців (березень-квітень 2016 року) планується відкриття нових приміщень Центру за участю представників керівництва компанії Carl Zeiss і керуючого компанії OPTEC в країнах Східної Європи Максима Ігельник. Намічається подальше розширення дослідницького комплексу за рахунок сучасного обладнання Carl Zeiss і OPTEC, у тому числі для растрової електронної мікроскопії.

Зазначимо, що відкриття центру — один з основних етапів виконання умов угоди про співпрацю ХПІ з нідерландською компанією OPTEC. Нагадаємо, що в день 130-річчя НТУ «ХПІ», 18листопада, ректор університету Євген Сокол і Оксана Данилюк, директор української філії OPTEC, ексклюзивного партнера Carl Zeiss AG, підписали договір про міжнародне співробітництво.

Співпраця охоплює наступні області науки: матеріалознавство, включаючи наноматеріалознавство та матеріалознавство для альтернативної енергетики, наукові розробки для прикладної медицини, включаючи біомедичні технології, 3D-технології візуалізації та ін.

На базі цих напрямків буде створено два міжнародних кластера НТУ «ХПІ»: з матеріалознавства та біомедичних технологій.

За інформацією НТУ «ХПІ»

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Урядова програма надала можливість полта…

09-10-2012 Олена - avatar Олена

09 жовтня 2012 За бюджетною програмою українського Уряду перші студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, після відбору Конкурсної комісії, яка працює під головуванням Першого заступника Міністра освіти і науки,...

«IT-Перспектива»

22-04-2015 Anna - avatar Anna

«IT-Перспектива»

Нещодавно у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського відбулася ІІ науково-практична конференція «IT-Перспектива». Її організаторами виступила кафедра інформаційно-управляючих систем факультету електроніки та комп`ютерної інженерії (ФЕКІ) та Міжнародна компанія Altexsoft. Про її...

Бізнес та держава сприятимуть інноваційн…

28-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» у партнерстві з Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України провели круглий стіл „Підприємство 2020: інновації й технологічна готовність” у рамках стратегічної ініціативи...