16-річна школярка із Чернігівщини змайструвала вертикально-осьовий вітрогенератор із підручних матеріалів

Viter shkolar16-річна Мирослава із Чернігівщини власноручно змайструвала вертикально-осьовий вітрогенератор, який працює від найлегшого вітру.

– Мене завжди цікавили саме точні науки – математика, фізика, інформатика, – розказує Мирослава. – Мабуть, це мені передалося від батьків: вони обоє за фахом фізики-математики.

– Як з‘явилася ідея змайструвати вітрогенератор?

– Спочатку була задумка використовувати протяги і таким чином добувати енергію. Я змайструвала ротор (обертальна частина двигуна), а тоді вирішила його вдосконалити. Вдосконалення полягало в тому, щоб закрити від’ємні обертові моменти. Оскільки вітер дме прямо, то коли рухаються лопаті ротора, частина з них обертається в протилежний бік. Через це вітрогенератор дещо гальмується і знижується його коефіцієнт корисної дії. Тому я розробила таку конструкцію, яка б захищала ротора і допомогла б спрямувати більший потік повітря саме на лопаті з додатковим обертальним моментом. Що й було зроблено за рахунок зовнішнього корпусу із флюгером, який спрямовує корпус в потрібному напрямку. За допомогою цього ККД зріс на 17%.

– З чого виготовлений вітрогенератор?

– Із звичайних підручних матеріалів, які знайдуться у кожному домі. Двигуна я зробила із деталей несправного принтера, підставку – з динаміка, лопаті – з пластикової водопровідної труби, яку розрізала навпіл, а зовнішній корпус – із полікарбонату, яким вкривають дахи будинків. Фактично купувати довелося лише металеві кутнички, якими скріплювалися частини корпусу. А так все знайшлося вдома. Також від акумулятора я вивела два дроти, які можна приєднувати до зарядного пристрою мобільного телефона, тож тепер я можу заряджати його просто від вітрогенератора. Не обов’язково робити це на вулиці у вітряну погоду: за допомогою акумулятора вітрогенератор може збирати енергію. Тобто його можна винести надвір, а тоді занести в дім і скористатися зібраною енергію.

Щоб показати роботу свого вітрогенератора Мирослава легенько розкручує ротора рукою і під ним одразу ж загоряються жовті світлодіодні ліхтарики.

– На Чернігівщині сильні й поривчасті вітри бувають нечасто, тому я майструвала свого вітрогенератора, орієнтуючись на нашу місцевість, – пояснює Мирослава. – Він дуже легенький, тому працює при швидкості вітру 2-2, 5 м/с. Достатньо лише невеликого вітерцю, аби ротор почав крутитися. Насправді вітрогенераторів дуже багато, але я вирішила його вдосконалити по-своєму. Це всього лише робоча модель, та якщо зробити його більшим, так би мовити, промислових масштабів, то можна із великою користю застосовувати у побуті. Наприклад, минулої зими всі ми пережили відключення світла у будинках. Вітрогенератор з акумулятором міг би розв’язати цю проблему, забезпечуючи світлом цілі під’їзди у багатоповерхівках. Його можна було б встановити на даху, де він би збирав енергію, а потім за потреби віддавав би її, до того ж безкоштовно.

У мене є багато ідей, як можна ефективно використовувати енергію вітру. В майбутньому я хочу пов’язати своє життя саме з точними науками і придумати багато корисних винаходів для людей. Кажуть, що техніка і жінки несумісні, але я буду розвінчувати цей стереотип!

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Завершилося провідне інтелектуальне змаг…

02-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

          28 квітня 2012 року відбулося урочисте закриття фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України.

Практикумы по разработке инновационных и…

19-04-2012 Олена - avatar Олена

26 - 27 апреля 2012 в Томске Федеральная сеть бизнес-инкубаторов Open Innovation Inc. в рамках VIII Всероссийской конференции «ИННОВАТИКА-2012» на площадке Томского Государственного Университета Систем Управления и Радиоэлектроники проводит Практическую...

Кріометр – прилад для визначення молекул…

16-07-2015 Anna - avatar Anna

Кріометр – прилад для визначення молекулярних мас хімічних речовин

Визначення молекулярної (мольної) маси є обов’язковим елементом ідентифікації та характеристики хімічної речовини. Для виконання цього завдання застосовуються прилади різноманітних конструкцій. Однак усі відомі такі прилади є складними у використанні та...