Аспірантка ДНУ – володарка престижної премії від компанії Google

AspirantkaАспірантка Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Ксенія Шумельчик виграла щорічну стипендію Google імені Аніти Борг у галузі комп'ютерних наук. Такою нагородою в Україні відзначені лише дві жінки.

Представниця України стала однією із 40 цьогорічних переможниць програми корпорації Google для студенток і аспіранток факультетів інформатики, інженерних систем, програмування і суміжних технічних галузей з університетів Європи, Близького Сходу та Африки. Іменна стипендія у розмірі 7000 євро призначається виключно жінкам, які мають високі досягнення в комп'ютерній галузі. Вона була заснована компанією Google у 2004 році на честь доктора Аніти Борг – американської вченої (винахідниці запатентованого методу аналізу і проектування високошвидкісних систем пам'яті), яка все своє життя присвятила ламанню стереотипів, що заважають професійному розвитку жінок в індустрії інформаційних технологій.

24-річна володарка гранту ім. А.Борг Ксенія Шумельчик – аспірантка факультету прикладної математики Дніпропетровського національного університету імені О.Гончара вже має вагомий професійний досвід. Третій рік поспіль дівчина очолює проекти «Women Techmakers Ukraine» та «Google Developers Group Dnipropetrovsk». У складі дніпропетровської групи розробників технологій Google вона приєдналася до створення «розумних» годинників і окулярів цієї корпорації, а також провела низку конференцій і практичних семінарів для дівчат-програмістів, неодноразово була лектором на Всеукраїнських тренінгах з комп'ютерних наук.

Лауреаткам стипендії від України організатори запропонували приєднатися до щорічної зустрічі Google EMEA Scholars' Retreat у Лондоні, де дівчата змогли познайомитися одна з одною, зустрітися з провідними жінками IТ-індустрії і представниками Google, а також ознайомитися з новими технологічними продуктами цієї компанії.

Свою нагороду Ксенія планує витратити на самоосвіту та організацію курсів для дівчат-програмістів, які відкриються в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара вже у вересні.

«Не є таємницею, що освіта в більшості українських університетів є переважно теоретичною та трохи застарілою. Відтак, є великий розрив між тим, що вивчається, і тим, що потрібно від випускника, коли він виходить на роботу. Тому частину отриманої стипендії я планую витратити на створення і реалізацію освітніх програм, спрямованих на посилення практичної підготовки студенток - програмісток, а іншу частину – на власну освіту»,- розповіла Ксенія Шумельчик.

Володарка престижної премії Google мріє стати доктором наук і не збирається виїжджати за кордон. «Свої майбутні проекти хочу втілювати в Україні. Саме тому я відмовляюся від пропозицій навчатися за кордоном і працювати в корпорації Google. Вважаю, що зараз у нашій країні більше перспектив для розвитку нових комп'ютерних програм», – говорить дівчина.

За інформацією ДНУ ім. Олеся Гончара

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Результати першої п'ятирічки

02-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

На V Ювілейному Московському венчурному форумі учасники оголосили про позитивні тенденції розвитку венчурного бізнесу.

Видобуток сланцевого газу дозволить забе…

16-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

КИЇВ. 16 травня. УНН. За розрахунками міністерства екології та природних ресурсів за рахунок розробки родовищ сланцевого газу до 2020 року можна буде забезпечити нагальні газові потреби країни.

МОН та НАНУ розпочали пошук майбутніх на…

03-02-2014 Anna - avatar Anna

28 січня 2014 року відбулося чергове засідання робочої групи щодо реалізації Президентської програми «Інтелектуальне майбутнє України». На засіданні члени робочої групи, на чолі з заступником Міністра освіти й науки України Борисом...