У Пущі-Водиці відбулась літня наукова фізична школа Малої академії наук України

MANНещодавно у Міжнародному центрі дитячої наукової творчості Національного центру «Мала академія наук України» зібралися провідні науковці та викладачі фізики київських вишів і академічних інститутів з метою донесення нових знання до обдарованих школярів.

Читати лекції юним фізикам були запрошені видатні вітчизняні науки. Серед них – член-кореспондент НАН України, завідувач відділу лазерної спектроскопії Інституту фізики НАН України, доктор фізико-математичних наук Анатолій Негрійко, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор фізичних наук Станіслав Вільчинський, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор фізико-математичних наук Валерій Погорєлов, доцент кафедри експериментальної фізики фізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Владислав Кравченко та інші.

У літніх школах юним науковцям пропонуються три навчальні блоки – основу дослідницької діяльності з безпосереднім поглибленням знань з профільного предмета, психологічні тренінги та фахову англійську мову з вивченням наукової термінології. Кожна школа передбачає свій рівень викладання залежно від рівня підготовки дітей.

Цьогорічна фізична школа за віковою категорією була поділена на дві групи: для восьмикласників і для учнів старших класів. Тому викладачі використовували дві програми: для молодшої групи – заняття з гідроаеродинаміки, для старшої – з оптики.

У школі відпрацьовується технологія навчання учнів науковому та інженерному методам. Для цього на початку занять школярам оголошували певні завдання, які треба було вирішити, працюючи на лабораторному обладнанні. Читалися лекції з відповідних тем і проводився лабораторний практикум. А в останній день відбувся захист наукових досліджень.

Крім того, учні відвідали Головну астрономічну обсерваторію НАН України, а ввечері проводили спостереження за Сонцем за допомогою спеціального обладнання.

Мистецтву розуміння історії речей, подій, місцевості за одним камінцем чи артефактом навчав школярів завідувач лабораторії наук про Землю НЦ «МАНУ» Євген Пащенко – незмінний екскурсовод мінералогічними стежинками і маршрутами.

Перед закінченням школи її учасники мали змогу послухати старовинні і сучасні козацькі, лицарські, дідівські, богомільні пісні, псалми, канти та думи гурту «Хорея Козацька».

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Создан полностью углеродный фотоэлемент

02-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Опубликовано ssu-filippov в 2 ноября, 2012 - 00:25 Инженеры Стенфордского университета создали первый в мире фотоэлемент, полностью состоящий из различных соединений углерода. 

У Держінформнауки відбулося засідання Ро…

28-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Сьогодні голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко провів засідання Робочої підгрупи “Реформа системи науки” напряму “Реформа освіти та розвиток науково-технічної сфери”.

Оголошено конкурс наукових проектів на з…

10-04-2015 Anna - avatar Anna

Оголошено конкурс наукових проектів на здобуття грантів Президента України докторам наук

Оголошено конкурс наукових проектів на здобуття грантів Президента України докторам наук Державним фондом фундаментальних досліджень оголошено конкурс наукових проектів на здобуття грантів Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень. Лист НАН...