ЖДТУ інформує студентів та викладачів про можливості міжнародних програм академічної мобільності

GDTU«Житомирський державний технологічний університет ґрунтовно підходить до пошуку кроків для зближення з міжнародною науковою спільнотою. Університет має розгалужену мережу закладів освіти для співпраці по всьому світу і, окрім європейських ВНЗ, продовжує налагоджувати контакти з колегами із Азії, Африка та США», - зазначив під час прес-конференції 10 листопада ректор ЖДТУ Петро Мельничук.

За його словами, технологічний університет прискіпливо ставиться до всіх нинішніх і потенційних партнерів у педагогічному та науковому напрямках. Міжнародну співпрацю будують у сфері машинобудування, гірництва, інженерії та ІТ-технологій. Нині найбільші здобутки показує закордонний досвід із Республікою Польща, куди за різними програмами вже кілька років їздять на стажування й навчання викладачі та студенти ЖДТУ.

Нещодавно підписаний договір остаточно закріпив домовленість про обмін досвідом між 23 польськими і 56 українськими ВНЗ технічного спрямування.

Попри це протягом тижня до 14 листопада у Житомирському університеті запланована низка заходів та презентація, які ознайомлять потенційних учасників з різними програмами академічної мобільності. Зокрема, мова йде про польськомовні (Міжнародний Вишеградський фонд, Польський Еразмус) та німецькомовні програми (Німецька служба академічних обмінів, Австрійська академічна спілка, Фонд ім. Гумбольдта, Фонд ім. Аденауера), а також Стипендіальну програму Уряду Франції, Еразмус-Мундус «АСТІVЕ», «Visby», Програму ім. Фулбрайта, Програму МОН України та інші.

Начальник відділу міжнародних зв'язків ЖДТУ Василь Мамрай запевнив, що з деякими з цих програм у ВНЗ знайомі добре. Більше того, на зустрічі були присутні двоє викладачів та випускниця технологічного університету, які свого часу мали можливість побувати за кордоном, покращити рівень мови, виступити з лекціями, підготувати статті та взяти участь у наукових дослідженнях. Кажуть, що саме участь в програмі стала стимулом для майбутніх досягнень, а отримані знання застосовують на практиці.

Заступник завідувача кафедри розробки родовищ корисних копалин ім. проф. Бакка М.Т Олександр Толкач пробув 5 місяців у Пенсельванії, провідний спеціаліст відділу міжнародних зв’язків Марія Байда мала можливість повчитися в Америці і попрацювати в Дублінському університеті, а Галина Ткач, будучи студенткою-магістранткою, з’їздила у Флоренцію, а після цього влаштувалася на престижну роботу у Житомирі і нині вже звідти налагоджує співпрацю з іноземними партнерами.

Також Мамрай зауважив, що минулоріч троє випускників ЖДТУ, відповідно до програми «Подвійний диплом», отримали документ про здобуду освіту із рідного ВНЗ та університетів Республіки Польща і Республіки Болгарія, де тривалий час навчалися в рамках програм.

Проректор Оксана Олійник прозвітувала, що на сьогоднішній день ЖДТУ має 90 договорів із різними закладами у 15 країнах світу і за цим показником посідає 9 місце у ТОП-10 українських університетів. Водночас, технологічний університет - єдиний на Житомирщині приєднався до програми мобільності «Еразмус» та є ініціатором створення низки важливих проектів всеукраїнського рівня, які допомагають проявити професійні та особистісні переваги на шляху до нової генерації молодих лідерів у євроінтеграційних процесах України.

Цю приємну закономірність підмітила і гостя прес-конференції - другий секретар, прес-секретар Посольства Чеської Республіки в Україні Зденька Цайсова. Вона відзначила, що Чеська Республіка має намір допомагати Україні у сфері освіти, адже саме розумне студенство формує майбутнє будь-якої країни. При цьому виявила сподівання, що прикладом гарної роботи між сторонами стане саме Житомирський технологічний університет, де відкривається Чеський центр, а всі бажаючі з часом зможуть навідатися в гості у вищі навчальні заклади цієї Республіки. Зденька Цайсова згадала, що революційні зміни у її державі почалися після Оксамитової революції 25 років тому, коли побили студентів-демонстрантів. Чеська спільнота у Житомирі розуміє, який шлях обрала наша демократична держав, тому вже зараз висловлюють свою підтримку українцям та їх захисникам. Так після зустрічі у вересні посла Чеської Республіки Івана Почуха з членами громадської організації «Житомирська спілка волинських чехів», де було висловлено прохання посприяти в придбанні обладнання для Житомирського військового госпіталю, закупили і передали лікувальному закладу апарат штучної вентиляції легень.

Це обладнання проплатив почесний консул Чеської Республіки у Дніпропетровську Сергій Дирдін, а використовується воно у відділенні реанімації та інтенсивної терапії військового госпіталю.

За інформацією Житомирського державного технологічного університету

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

September 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Мінекономрозвитку представило план рефор…

20-08-2015 Олена - avatar Олена

Мінекономрозвитку представило план реформ у сфері інтелектуальної власності

У вівторок, 18 серпня, під головуванням Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка було проведено нараду щодо реформування державної системи захисту прав інтелектуальної власності (ІВ). За підсумками зустрічі затверджено план впровадження реформи системи...

Дов Фруман: «Нельзя научить инновациям»

17-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

На полях Первого Саммита творцов инновационной экономики, организованного Фондом «Сколково» совместно с рейтинговым агентством «Эксперт РА», мы побеседовали с одним из пионеров израильского хай-тека, заместителем президента международной корпорации Intel и...

Засідання Президії Національної академії…

30-10-2014 Anna - avatar Anna

Засідання Президії Національної академії аграрних наук України на тему: “Наукові підходи до комплексного використання земельних і біологічних ресурсів агроландшафтів в умовах змін клімату”

29 жовтня 2014 р. відбулося засідання Президії Національної академії аграрних наук України на тему: “Наукові підходи до комплексного використання земельних і біологічних ресурсів агроландшафтів в умовах змін клімату”. У засіданні брали...