У ДНУ ім. Олеся Гончара відкрили аудиторію «Конструкторського бюро «Південне»

 

У ДНУ ім. Олеся Гончара відкрили аудиторію «Конструкторського бюро «Південне». У церемонії взяли участь Президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма, Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП «Конструкторське бюро «Південне» Олександр Дегтярьов і ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Поляков.

 

Навчальна аудиторія для підготовки спеціалістів ракетно-космічної галузі України була відкрита на честь 60-річчя Конструкторського бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля, яке відзначається цього року. Зокрема, аудиторія № 305 навчального корпусу № 10 Фізико-технічного інституту ДНУ була обладнана сучасними технічними засобами, у ній представлені портрети та інформація про генеральних конструкторів бюро, макети та справжні двигуни і деталі сучасної ракетно-космічної техніки, виробленої в КБ, стенди із виданнями з історії КБ «Південне».

 

Урочисто перерізали стрічку випускник фізико-технічного факультету ДНУ, Президент України (1994-2005 рр.) Л. Д Кучма та Генеральний конструктор-Генеральний директор О. В. Дегтярьов. «Відкриваючи цю аудиторію, ми, насамперед, вирішили висловити глибоку вдячність багаторічним традиціям, закладеним в університеті, – сказав Олександр Вікторович Дегтярьов. – Також ми дуже прагнули, щоб нинішні й майбутні студенти ДНУ доторкнулися до історії КБ і більше дізналися про його діяльність. Адже традиційно нові співробітники нашого підприємства є випускниками саме Фізико-технічного інституту Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Також на території Конструкторського бюро нині діють філіали кафедр Фізико-технічного інституту ДНУ, які беруть участь у наших наукових проектах, випускники фізтеху захищають наукові дисертації на нашому підприємстві. Ми ще маємо багато спільних планів», – наголосив Генеральний конструктор.

«Ми щиро вдячні колективу конструкторського бюро за виявлену увагу до університету й таку важливу спільну роботу, яка дає практичні результати, – зауважив ректор ДНУ Микола Поляков. – Наприклад, два роки тому в результаті нашої співпраці нашої співпраці за міжнародним проектом TEMPUS для фізтеху було придбано лабораторію супутникового зв’язку. Минулого року у Фізико-технічному інституті ДНУ була встановлена меморіальна дошка М.К. Янгелю, ім’я якого носить Конструкторське бюро «Південне». Спільна підготовка фахівців ракетно-космічної галузі у нас також завершується практикою на базових підприємствах. У ДНУ працює Спеціальна рада із захисту кандидатських і докторських дисертацій, до якої входять провідні спеціалісти конструкторського бюро», – відзначив ректор.

Виступаючи перед співробітниками КБ «Південне» та викладачами і студентами ДНУ ім. О.Гончара, Леонід Кучма зазначив: «Я радий бути учасником цієї знаменної події. Вважаю, що відкриття іменної аудиторії КБ «Південне» – це гарний майданчик, де фахівці підприємства та дніпропетровського університету зможуть передавати знання новим поколінням студентів. І хочу попросити Дніпропетровський національний університет, аби він і надалі готував гідну зміну усім тим спеціалістам, що сьогодні працюють у ракетно-космічній галузі».

Наприкінці церемонії ректор ДНУ Микола Поляков презентував високоповажному гостю два сигнальних примірника нових підручників з ракетно-космічної техніки, одним із співавторів яких є Леонід Кучма.

Довідково:

З 1950-х років закладалися основи продуктивної співпраці університету з «Південмашем» та конструкторським бюро «Південне». Ці підприємства стали основними роботодавцями для випускників ФТФ ДНУ, і десятиріччями партнери спільно працюють над підготовкою фахівців для створення найсучасніших ракетних систем і комплексів. За цей час сформувалися потужні наукові школи, які сьогодні вирішують завдання не тільки ракетно-космічної галузі, а й матеріалознавства, енергетики, екології, захисту інформації.

Від часу заснування ФТФ й до сьогоднішнього дня стратегія розвитку факультету розробляється з урахуванням завдань, які вирішують в ДП «КБ «Південне»» і ВО «Південний машинобудівний завод». Профілюючі кафедри факультету готують фахівців за напрямами діяльності підрозділів базових підприємств. Для виконання наукових досліджень в інтересах та за завданнями базових підприємств у ДНУ створені відповідні наукові лабораторії, в яких ведуться дослідження проблем, актуальних для ракетно-космічної галузі.

Підготовка студентів ФТФ відповідає сучасним тенденціям проектування, виробництва і експлуатації ракет-носіїв і космічних літальних апаратів. Крім того, в навчальних планах ФТФ з’являються дисципліни і спеціальності, які стосуються розробки і використання космічних технологій, реалізації послуг космічного зв’язку, обробки і захисту інформації в космічній галузі та ін.

Базові підприємства використовують різні форми заохочення молоді, підтримки прагнення студентів до високих результатів у навчанні і у науково-дослідній роботі. Зокрема, ДП «КБ «Південне»» щорічно сплачує низку іменних стипендій студентам – своїм майбутнім співробітникам, відзначаючи їх досягнення в навчанні і науково-дослідній діяльності. ДП «КБ «Південне»» і ВО «Південний машинобудівний завод» виступали спонсорами поїздок студентів ФТФ на міжнародні конференції.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

06-12-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 04.-06.12.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Оголошується конкурс наукових проектів н…

16-03-2012 Светлана - avatar Светлана

 Відповідно до Указу Президента України від 17.06.2009 №446 «Про Положення про щорічні гранти Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень» Державним фондом фундаментальних досліджень і Державним агентством з питань науки,...

Анонс! Українсько-німецький форум «Освіт…

26-02-2015 Anna - avatar Anna

Анонс! Українсько-німецький форум «Освіта, наука, інновації в університетах: актуальні виклики»

Міністерство освіти і науки України спільно з Федеральним міністерством освіти і наукових досліджень ФРН 6-7 березня 2015 року проводить Українсько-німецький форум «Освіта, наука, інновації в університетах: актуальні виклики», на базі...