Студенти-радисти ВНТУ взяли участь у Міжнародному космічному експерименті «Shadow-Beacon»

Студенти Інституту радіотехніки, зв’язку та приладобудування Вінницького національного технічного університету взяли участь у Міжнародному космічному експерименті «Shadow-Beacon», що проходив під егідою Ракетно-космічної корпорації «Енергія» імені С. П. Корольова.

Користуючись послугами Міжнародної космічної станції, студенти в університетському навчально-науковому центрі систем радіозв'язку та радіоаматорства досліджували умови прийому-передачі ультракороткохвильових радіосигналів у режимі бортового радіомаяка на радіостанції МКС із використанням всесвітньої радіоаматорської мережі; визначали характеристики ретрансляції радіосигналів через бортовий трансівер МКС, їх якість і просторовий розподіл; оцінювали впливи перевіддзеркалення та затінення від елементів конструкції та величини кута місця МКС відносно наземних спостерігачів.

На базі Центру студенти розрахували та підготували спеціальні антенні конструкції для космічного зв’язку, налаштували цифрову систему передачі та прийому сигналів з борту МКС, провели розрахунки траєкторій прольотів станції над Україною і зокрема над містом Вінницею, здійснили складну роботу оформлення заявки та реєстрації нашої аматорської радіостанції в програмі експерименту.

На підтвердження космічного радіоконтакту зі станцією радіоаматорського Центру з міста Корольов, який є космічною столицею Російської Федерації, до ВНТУ надійшла спеціальна QSL-картка з його власним автографом.

Використовуючи особливості атмосферних шарів планети на коротких хвилях, студенти Інституту радіотехніки, зв’язку та приладобудування підтримують дружні зв’язки через радіопростір з радіооператорами усього світу — зі Львова, Москви, Нью-Йорка і навіть Токіо.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Відбувся пуск ракети Протон-М

20-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

20 листопада 2012 року о 20:31 за київським часом з космодрому Байконур відбувся пуск ракети-носія «Протон-М» (виріб 8К82КМ) з американським телекомунікаційним супутником «Екостар-16».

Українсько-литовське співробітництво в г…

26-02-2016 Олена - avatar Олена

Українсько-литовське співробітництво в галузі морських досліджень і технологій

Із 8 по 12 лютого 2016 року в м.Вільнюс (Литовська Республіка) делегація НАН України на запрошення литовської сторони взяла участь у низці консультативних зустрічей із представниками Литовської академії наук –...

Група науковців НТУ «ХПІ» розробила нові…

19-09-2014 Anna - avatar Anna

Група науковців НТУ «ХПІ» розробила новітню технологію для зміцнення сталевих чавунних і титанових виробів

 Група науковців Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» запропонувала новітню технологію підвищення функціональних властивостей конструкційних матеріалів та відновлення відпрацьованих або зношених поверхонь машин, механізмів, апаратів та обладнання, виготовлених з вуглецевих...